Den minnesgode vet att Stephen Elop, som tog över som Nokia-vd 2010 och lämnade 2014, däremellan tog det kontroversiella beslutet att sälja den finländska telekomjättens mobiltelefonverksamhet till Microsoft.

Elop var mycket kritiserad i Nokias hemland Finland, då han lämnade bolaget för att gå tillbaka till Microsoft. Bland annat halverades nästan bolagets marknadsvärde under hans tid som vd.

Nu är Stephen Elop vd för startup-bolaget APiJET och där har han återförenats med en annan nyckelperson i Nokia och Microsofts mobilaffär, nämligen Tom Gibbons som var den som hade ansvaret för att integrera Nokia-verksamheten i Microsoft. Det uppmärksammar nyhetssajten Geekwire.

Gibbons är operativ chef på APiJET, en startup som arbetar med dataanalys för flygindustrin. Stephen Elop tog över som vd i september. I en intervju med Geekwire beskriver Stephen Elop bolagets affärsidé:

– Ta ett vanligt flygplan, det är fyllt av sensorer. Det här genererar enorma mängder data varje sekund. Den stora majoriteten av denna data går ingenstans. Den största delen går förlorad när strömmen stängs av i slutet av dagen. Så vad jag ser är en av många branscher som har så stora möjligheter att skapa värde i och med den digitala transformationen.

Läs mer: Klart: Nu är Nokias mobiler Microsofts