Sedan 2006 har amerikanska myndigheter köpt mängder av övervakningsprodukter från Aventura Technologies, ett företag med säte i Commack, New York.

En närmare granskning har emellertid avslöjat att produkterna i fråga inte är tillverkade av Aventura Technologies. I själva verket handlar det om prylar som har importerats från Kina, något som är extra känsligt med tanke på att utrustningen bland annat har använts av den amerikanska flottan.

Aventura Technologies har gjort allt de kan för att dölja att det rör sig om kinesiska prylar, bland annat har man tagit bort all märkning på kretskorten som avslöjar ursprunget. Sedan har man fejkat bilder på en fabrik i New York för att ge sken av att tillverkningen skett i USA, rapporterar Zdnet.

Nu har det amerikanska justitiedepartementet valt att åtala sju personer för bluffen, däribland det gifta paret Jack Cabasso och Frances Cabasso som styrt verksamheten. Totalt beräknas Aventura Technologies ha sålt produkter för 88 miljoner dollar sedan 2006, något som innebär att det rör sig om grovt bedrägeri.

Läs också:
Google beskylls för att övervaka sina anställda
USA svartlistar fler kinesiska företag – mest inom AI