Som bekant har den amerikanska regeringen svartlistat den kinesiska mobiltillverkaren Huawei och nu gör man allt man kan för att förmå EU-länderna att inte låta företaget delta i utbyggnaden av 5g-nätet.

I helgen anordnades konferensen Web Summit i Portugals huvudstad Lissabon och då varnade Vita husets teknikchef Michael Kratsios för konsekvenserna om EU väljer att samarbeta med Huawei.

Tvingas till samarbete med säkerhetstjänsten

– Kinesisk lag tvingar alla kinesiska företag, inklusive Huawei, att samarbeta med deras underrättelse- och säkerhetstjänster oavsett vilket land de verkar i, sade Michael Kratsios i ett anförande som citeras av Fast Company.

I sammanhanget bör det påpekas att det än så länge inte finns några som helst bevis på att Huawei ägnar sig åt spionage. Så sent som i mars kunde brittiska myndigheter konstatera att man inte hittat några bakdörrar i Huaweis mobiltelefoner.

Den kände visselblåsaren Edward Snowden som avslöjat den amerikanska regeringens hemliga massövervakningssystem sade i sitt videoframträdande på Web Summit att det egentligen inte går att lita på någon. Därför är den bästa lösningen att satsa på krypterad kommunikation.

Läs också:
Tyskland tvekar om Huawei får vara med i 5g-utbyggnaden
Hej då Huawei, utan rätt appar är ni chanslösa