När Googles pc-plattform Chromebook och operativsystemet Chrome OS lanserades för tio år sedan var det många som var skeptiska. Vad skulle världen med ännu ett operativsystem till?

Men för varje år har Chrome OS utvecklats och tagit marknadsandelar, först inom utbildningssektorn och sedan på konsumentmarknaden. I Sverige ökade till exempel Chromebook-försäljningen med 24 procent förra året.

Dock finns ett område där de här produkterna inte letat sig in, åtminstone inte på bred front – nämligen företagen. Det är emellertid inte så att Google gett upp det här segmentet, men det finns en del försvårande omständigheter. Det säger Kan Liu, som är global chef över operativsystemet Chrome OS, till Computer Sweden under ett Europabesök.

Arbetar för att hitta en lösning

– Det finns väldigt mycket licensbaserad mjukvara hos företagen, och det finns många gamla program som är byggda för massa år sedan men som fortfarande används. Det här arbetar vi för att hitta en lösning på, till exempel genom virtualisering.

– Men det är också så att hela utvecklingen mot molnet är en fördel för oss. Chromebooken är född i molnet. Det gör att många företag har ändrat sin mjukvarustrategi och går från licensbaserade program till programvara som tjänst.

Kan Liu säger att Chrome OS byggdes utifrån tre grundpelare: Att göra datoranvändandet enklare, säkrare och snabbare. De har arbetat mycket med att korta ner tiden från det att användaren trycker på strömknappen till att de är inne i till exempel ett produktivitetsprogram. Kan Liu berättar hur produktutvecklingsgruppen i början satt med tidtagarur för att mäta tiden det tog att starta upp datorn och komma in i programmen. Det skulle ner under tio sekunder.

Kan Liu
Kan Liu.

Säkerheten och enkelheten har bland annat handlat om att säkerhetsuppdateringarna ska ske automatiskt och kontinuerligt, för att användarna inte ska behöva bry sig om de här processerna.

– Det här är funktioner som vi lagt mycket kraft på och som kännetecknar Chromebooks i dag – och det är också funktioner som gör att vi tycker produkterna lämpar sig bra för företagen.

– Det en it-avdelning vill är ju egentligen att få tid att ägna sig åt innovation. Men traditionellt har it-avdelningens roll handlat om att spara pengar åt företaget. Men om de slipper bry sig om uppdateringar, säkerhet och patchar, då får de tid att ägna sig åt molnmigreringar, maskininlärning eller hur de ska använda sig av alla data för att få de anställda på företaget att arbeta smartare.

De här tre grundpelarna i Chrome OS har förklaringen till att de här produkterna tagit sig in i utbildningssektorn och på konsumentmarknaden. Framför allt har de gjort avtryck inom utbildningssektorn, inte bara i USA där de dominerar utan också i Sverige.

Det är därför vi har lyckats i skolorna

– Om man tittar på skolor så har de inte hela it-avdelningar som kan stödja dem. På många skolor finns bara en lärare som har viss teknikkompetens. Men det går att rulla ut tusentals Chromebooks med de resurserna, det är därför vi har lyckats i den sektorn.

– I USA blev vi störst inom utbildning redan efter ett par år, och det handlade inte bara om att vi ersatte Windowsmaskiner utan om att vi fick hela marknaden att växa just genom att det blev enklare och säkrare.

Nästa steg för Chromebooks, säger Kan Liu, var konsumentmarknaden. Viktiga steg de tog i den satsningen var att de tog Android-apparna i Play Store till Chromebooks.

– De flesta appar som är byggda för mobilt fungerar också offline. Genom att ta in Android-apparna till Chromebooks så har vi gjort de här enheterna mer användbara offline än de flesta andra desktop-plattformar. Jag kan till exempel titta på Netflix och Youtube eller lyssna på Spotify offline.

För att då återgå till den eftertraktade företagsmarknaden – hur viktigt är det för er att ta er in där? Räcker inte de andra domänerna?

– Företagen är ju en enorm del av pc-ekosystemet, ungefär hälften. Dessutom är det den mer lönsamma halvan för våra partners. Så för att hålla partners engagerade och motiverade så måste vi in i det här ekosystemet.

Läs mer: Hårdvaruoffensiv ska bli Chromebooks biljett in på företagen

Fakta

Så här har försäljningen av Chromebooks utvecklats i Sverige:

2016: 139 000
2017: 137 000
2018: 169 700
2019: 111 200*

*Siffran för 2019 gäller enbart första halvåret.

Källa: IDC