Interxion, som häromveckan presenterade sina planer tillsammans med amerikanska Digital Realty, fortsätter bygga i Akalla, där bolaget huserar sin svenska verksamhet.

Nu byggs ett helt nytt datacenter, nummer sex eller STO6 som man själva kallar det, på Interxions campus i Stockholm. Expansionen den här gången är på totalt 3 300 kvadratmeter och beskrivs som den största någonsin i Sverige för företaget. Den första fasen av det nya datacentret ska vara i drift redan under andra kvartalet 2020, och totalt kommer Interxions campus i Stockholm ha över 10 000 kvadratmeter datacenteryta fördelat på sex datahallar. I Norden har man totalt 16 500 kvadratmeter.

Interxion investerar nästan en kvarts miljard kronor, 21 miljoner euro, i det nya datacentret, vilket även inkluderar investeringar i egen infrastruktur för värmeåtervinning.

Största satsningen någonsin i Sverige

– Med en kontinuerlig tillväxt på den svenska marknaden ända sedan vi etablerade oss här för över 20 år sedan, genomför vi nu den största satsningen någonsin på svensk mark. Tillväxten drivs av både svenska och internationella företag och specifikt de krav på hög tillgänglighet och säkerhet som digitaliseringen ställer, säger Alexander Kehrer, nordisk sälj- och marknadschef på Interxion.

STO6 byggs i en separat fastighet som ligger i direkt anslutning till Interxions nuvarande campus, och kommer leva upp till den av Myndigheten för skydd och beredskap definierade Skyddsklass 3.

– Med möjligheten att nå många olika molntjänster och access till olika affärspartners direkt i datacentret är vi idag det naturliga infrastrukturalternativet för organisationer som investerar i den digitala framtiden. Med det nya datacentret ger vi fler möjligheter att dra nytta av våra co-location-tjänster och den naturliga marknadsplats som finns hos oss, säger Alexander Kehrer.

Ska värma upp 10 000 hushåll

Precis som den satsning Advania presenterade i samma område förra veckan så ska Interxions nya anläggning anslutas till Stockholm Exergi och fjärrvärmenätet, vilket man sedan 2015 har på sina tidigare anläggningar också. Beräkningarna säger att överskottsvärmen från datahallarna kommer värma upp närmare 10 000 moderna hushåll i Stockholm.

– Interxion var bland de första företagen som engagerade sig i projektet att återvinna värme från datacenter. Vi är glada över att Interxion nu tar ytterligare ett steg framåt och expanderar sin verksamhet i Sverige och samarbetet med Stockholm Data Parks. Genom detta bidrar Interxion ytterligare till Stockholms stads målsättning att bli en fossilfri stad, säger Erik Rylander, chef för Stockholm Data Parks och Heat recovery på Stockholm Exergi.

Läs också: Datacenterbolag får ny ägare – värderas till 82 miljarder