Häromdagen avslöjade The Wall Street Journal att Google fått tillgång till 50 miljoner sjukjournaler, detta efter att företaget tecknat ett samarbetsavtal med det amerikanska vårdföretaget Ascension.

Genom avtalet, som sägs vara del av en satsning kallad Project Nightingale, får Google tillgång till en lång rad känsliga uppgifter. Förutom namn, födelsedatum, adresser och familjemedlemmar får företaget även kunskap om allergier, vaccineringar, röntgenbilder, laboratorietester, medicinering, sjukdomar och sjukhusvistelser.

Samarbetet har pågått sedan förra året och inga av de berörda patienterna har fått information om avtalet, något som har lett till en kritikstorm mot Google.

Som ett svar på kritiken har Google publicerat ett blogginlägg på Google Cloud där man hävdar att det inte är något konstigt eller olagligt med projektet och att det syftar till att förbättra vården, vilket på sikt kan rädda en hel del liv.

Google lovar dessutom att informationen från sjukjournalerna inte kommer att integreras med annan data som företaget samlar in om oss användare, med andra ord ska det inte finnas någon risk för att personerna i fråga ska få riktad reklam om en viss medicin eller liknande.

Enligt Ars Technica ska amerikanska myndigheter nu utreda om avtalet mellan Google och Ascension bryter mot Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), en lag som reglerar vilken information som vårdföretagen får dela med sig av utan att informera patienterna.

Läs också:
Sveriges vård riggar för systembyte – ”ofattbart mycket jobb”
Megaläcka av patientdata i 52 länder – röntgenbilder på helt öppna servrar