5g-racet är igång och 3,5 GHz-bandet är en nyckel till att komma igång på ett bra sätt. Men nu försenas auktionen för 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden. Post- och telestyrelsen, PTS, meddelade i fredags att ingen tilldelning kommer att ske det första kvartalet nästa år som man tidigare gått ut med.

Orsaken är att ändringarna i lagen om elektronisk kommunikation visserligen varit kända men att de inte antagits ännu – det sker först nästa vecka och de träder sedan i kraft vid årsskiftet.

– Det är inte helt tydligt hur man ska tolka lagen och vi måste sätta oss ner med Säpo och Försvarsmakten för att se vad det innebär för vilka krav man bör ställa i de frekvensbanden, säger Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS.

Hon konstaterar att PTS bjuder in till auktion ett halvår i förväg och då måste det vara tydligt vilka regler som gäller.

– Vi måste landa det här först och då var det dags att förklara varför det inte kommit någon inbjudan från oss. Och nu är det tydligt att det inte blir någon auktion i mars.

Så snart som möjligt

Någon ny tidplan finns ännu inte på plats men förhoppningen är att frekvensbanden ska tilldelas så snart som möjligt under nästa år.

– Vi har ju andra frekvensband som ska ut också så det blir nästan en köbildning, säger Anna Beckius.

I början av förra året larmade Ericsson till regeringen om att Sverige riskerar att hamna på efterkälken när det gäller 5g-utbyggnaden. Och Anna Beckius är tydlig med att förseningen inte ligger i linje med PTS planer.

– Det är olyckligt. Att tillgängliggöra frekvenser vältajmat är väldigt viktigt för utvecklingen – det är ett av skälen till att vi låg i framkant när det gäller 4g. Och vår bedömning var att de här frekvensbanden skulle ut senast första kvartalet 2020. Så det är inte positivt för 5g-utbyggnaden men vi hoppas få ut dem så snart som möjligt.

Läs också: 
Nytt lagförslag: Leverantörer ska kunna uteslutas från 5g-näten
Vad är 5g – och när kommer det egentligen? Allt du behöver veta