Folk ska helt enkelt inte få ha privata konversationer. Det är slutsatsen man kan dra av det det senaste tidens kampanjer från polismyndigheter mot stark kryptering inom kommunikations-appar som Whatsapp och Telegram. I Sverige vill Polisen hacka mobiler för att komma runt krypteringen.

I USA har FBI, justitiedepartementet och statsåklagaren William Barr pressat Facebook att inte gå vidare med sina planer att kryptera alla sina appar och tjänster. De vill åtminstone att Facebook lägger in bakdörrar i koden så att myndigheterna kan avlyssna kommunikationen.

I ett försök att bredda pressen på teknikbolagen och föra ut frågan på en internationell arena har USA även fått med sig motsvarande myndigheter i Storbritannien och Australien. Den breddningen har nu även nått den internationella polisorganisationen Interpol där de amerikanska representanterna försökte få igenom en resolution under en konferens om brott mot barn.

Oklart om det kommer leda till officiellt uttalande

USA:s representanter från FBI lade då fram ett utkast till en resolution, som lästs av Ars Technica, och som skulle innebära att Interpol ”starkt uppmanar de som tillhandahåller tekniska tjänster att tillåta laglig tillgång till krypterade data som möjliggörs och främjas av deras system” i intresse av att slåss mot sexuellt utnyttjande av barn. Det är oklart om det kommer att leda till ett officiellt uttalande från Interpol i linje med utkastet. FBI går så långt som att lägga en del av skulden för sexuell exploatering av barn på teknikbolagen. Så här skriver FBI i utkastet:

”Den nuvarande vägen mot standardiserad punkt-till-punkt-kryptering, utan någon möjlighet till laglig tillgång till data] tillåter inte skydd av världens barn från sexuell exploatering. Teknikleverantörerna måste agera och designa sina tjänster på sådant att sätt att de på samma gång både skyddar användarnas integritet och tillhandahåller säkerhet för användarna. Att inte ge laglig tillgång till deras produkter och plattformar ger lagbrytare en trygg hamn och gör att de kan utnyttja dessa produkter till att sexuellt utnyttja barn, och hindrar de globala rättsvårdande myndigheterna från att skydda barnen”.

Deltagare på konferensen säger till Ars Technica att resolutionen skulle publiceras den här veckan, men i ett mejl till New York Times dementerar en talesperson för Interpol att FBI:s utkast togs upp till betänkande.

Skulle hindra rättsvårdande myndigheter

Enligt det brev som den amerikanske riksåklagaren William Barr och hans kollegor i Storbritannien och Australien skickade till Facebook noteras att it-företagets möjligheter att analysera och moderera innehållet i användarnas kommunikation ligger till grund för 90 procent av alla anmälningar till USA:s nationella center för saknade och utnyttjade barn, och genom att införa stark punkt-till-punkt-kryptering skulle Facebook tillåta att distributionen av barnpornografi ”gömmer sig i mörkret” och hindra rättsvårdande myndigheter från att samla bevis mot de misstänkta.

Facebook å sin sida har redan infört punkt-till-punkt-kryptering för Whatsapp och i viss mån Messenger och tar strid mot myndigheterna. I ett uttalande från företaget säger man att ”punkt-till-punkt-kryptering redan skyddar meddelanden mellan miljarder människor varje dag. Tekniken används allt mer av kommunikationsindustrin och inom många andra viktiga delar av ekonomin. Vi motsätter oss kraftfullt mot myndigheternas försök att införa bakdörrar eftersom dessa skulle underminera integriteten och säkerheten för folk överallt”.

Många experter inom it-säkerhet håller med Facebook. Om inte annat för att en hemlig ”gyllene nyckel” som skulle användas för att dekryptera kommunikationen skulle bli tekniskt omöjlig och potentiellt möjlig att utnyttja för illvilliga tredje parter. Samhället har även ont om bevis på att punkt-till-punkt-kryptering är ett problem. Statistik från USA visar att av alla 2937 hemliga avlyssningar under 2018 var endast 146 krypterade och av dessa var det endast 58 som inte kunde brytas.

Läs också:
Amerikanska myndigheter stäms för ansiktsigenkänning
Trumps säkerhetsrådgivare gick till Apple-butik – ville återställa mobil efter tio inloggningsförsök