Efter att ha huserat i Stockholmsförorten Akalla sedan 1990 har Microsoft nu i veckan lämnat de gamla lokalerna – för att i stället flytta in i ett nytt toppmodernt kontor på Regeringsgatan i Stockholm. Mycket mer centralt än så går det inte att komma i huvudstaden – och under en pressträff på tisdagen berättar Sverigechefen Hélène Barnekow att det finns flera skäl till att it-jätten sökt sig inåt stan.

– Det är enklare att hitta talanger. Vi ser heller inte på det här som ett kontor, utan som ett nav för medarbetare att komma och ”connecta”. Det attraherar talanger.

– Men vi vill också komma närmare samhället, politiker och makthavare, och vi arbetar för att ta ett större samhällsansvar.

microsoft sverige flytt

Ännu ett skäl som Hélène Barnekow nämner är att företaget vill komma närmare alla de startups som finns centralt i Stockholm, och Microsoft ska starta ”ett nav” för startups som de kallar Reactor.

Endast en mindre del enbart för anställda

Det nya kontoret är på 3000 kvadratmeter, och en karakteristisk sak är att en stor del av lokalerna är öppna också för besökarna, bara en mindre del är enbart för företagets egna anställda.

När Henrik Byström som är chef över affärsområdet Modern Workplace visar runt är det också tydligt att det finns mycket ny teknik i lokalerna – allt ifrån uppkopplade toalettpappershållare till whiteboardtavlor med AI-funktioner.

microsoft sverige flytt
Henrik Byström.

– Det är ett aktivitetsbaserat kontor med smarta lösningar, där teknik, plats och människa samverkar, säger han.

De här nya lokalerna är betydligt mindre än de som företaget förfogade över i Akalla. De var på ungefär 8000 kvadratmeter. Microsoft har ungefär 600 anställda i Sverige.

microsoft sverige flytt
Mötesrum på balkongen.

– Men maximalt är det 200–300 personer inne på samma gång, säger marknadschefen Therese Treutiger. När vi gjorde en mätning visade det sig att det i snitt är 150–180 personer inne på kontoret.

Vad saknar ni med det gamla kontoret då?

– Vi trivdes bra där, så det har var lite separationsångest, säger Therese Treutiger. Det fanns stora allmänna ytor där man till exempel kunde ha stora partnerevents, men det kommer vi kunna lösa här också.

– Samtidigt kommer man mycket närmare allting här: kunder och partner. Det finns en hållbarhetsaspekt också, fler kan åka kollektivt till jobbet.

Läs också: Trots alla experters invändningar – juristerna i Göteborg ger grönt ljus för Office 365