(CS/San Francisco) Igår var det officiell invigning av årets Dreamforce, där Salesforce samlar stora mängder besökare i hemstaden San Francisco. Och det var sedvanligt pompa, ståt och demonstrationer av kundcase på scenen, där grundaren och vd:n Marc Benioff höll hov. Ett tydligt tema i år är samarbete, vilket givetvis manifesterades med en presentation av de två senaste storförvärv Salesforce gjort i integrationsmjukvaruföretaget Mulesoft och data- och visualiseringsbolaget Tableau.

Men det presenterades även nya samarbeten med andra it-jättar, där ett samarbete med Amazon Web Services innebär att man kan utbilda sig i molngigantens teknik i Salesforces utbildningstjänst Trailhead. Dessutom lyftes ett nytt samarbete med Apple där Salesforce Mobile och Trailhead Go nu finns som appar i IOS.

Och det samarbetet var också grunden till en mysstund efter keynoten där två av Silicon Valleys största namn, Marc Benioff och Apples vd Tim Cook, unisont hyllade varandra på en teaterscen.

En glad och avslappnad Tim Cook

Men det som började som en bromance deluxe utvecklades senare till en intervju med en glad och avslappnad Tim Cook som bjöd på såväl oväntat strategisnack, skillnaden på innovation och förändring samt det han själv kallar naiva förhoppningar om en bättre mänsklighet.

Innan hyllningarna tacklat av hann Marc Benioff berätta att Apple har en speciell plats i hans hjärta eftersom han var där tidigt i sin karriär 1984, och Tim Cook svarade med att de nya samarbetena med Salesforce är ännu ett viktigt steg för Apple in på företagsmarknaden.

– Nu finns vi på varje Fortune 500-bolag och har kommit en bra bit på väg. Jag är glad över hur våra produkter tas emot på företagen. Folk använder telefonen idag för att transformera sin verksamhet, säger han och lyfte fram hur enkelt det är att hantera det mesta i en och samma pryl.

– De flesta vill bara ha en telefon. Men visst, jag älskar dig givetvis om du vill köpa två telefoner också.

marc benioff
Kär i luren. Salesforces vd Marc Benioff hyllar mobilen som arbetsredskap, och praktiserar det dessutom på gatan.

Och Marc Benioff var så klart inte sen att haka på vikten av att ha telefonen som förstaredskap på jobbet och statuerade gärna exempel med en liten utläggning:

– Det finns en till här som gör det. Jag styr det mesta av mitt jobb från telefonen. Jag använder nästan aldrig datorn längre och vet knappt var mitt jobb ligger. Allt jag behöver finns i telefonen så jag har mitt jobb med mig.

Därefter hyllade han även Apples förmåga till innovation varpå Tim Cook poängterade att många förväxlar innovation och förändring.

– Det är många som blandar ihop innovation med förändring. Det handlar inte bara om förändring, utan det handlar om att göra det som redan finns på ett bättre sätt. Det är Apples hemlighet.

Stirrar sig inte blinda på marknadsandelar

Och i den hemligheten ligger också att man inte alltid känner ett behov av att vara först, och inte heller att alltid stirra sig blind på marknadsandelar.

– Vi har aldrig behövt vara först utan vi vill vara bäst. Det är det som har lett oss framåt genom åren. Vi vill bara göra de bästa produkterna. Kan vi ha det så kan vi också ha en bra business.

I samband med pratet om innovation blev de båda även känslosamma och pratade om sin gemensamma vän Steve Jobs, vilket även accentuerades av att mötet hölls i Yerba Buena Center For The Arts Theater.

– Den här teatern har många av Apples produkter lanserats på, så jag kan verkligen känna Steves ande här i rummet, säger Tim Cook.

Därefter gick samtalet över i hållbarhet, som är ett centralt tema på årets Dreamforce, och som också är ett av de områdena där Apple vill fortsätta vara ett bolag som leder framåt genom att hitta nya sätt att jobba.

– Vi är trogna våra värderingar och har idag 100 procent förnybar energi som driver Apple. Nästa steg vi jobbar med nu är att få alla våra underleverantörer att också ha 100 procent förnybar kraft. Vi stretchar det hela tiden och tar det bit för bit.

Och enligt Tim Cook har de värderingarna landat väl i organisationen.

– Vi vill göra skillnad. För att göra det måste du göra så. Det finns en djup förståelse för hur vi jobbar med förnybart. Normalt sett vill vi inte att folk kopierar våra produkter. Det händer för ofta. Men det här vill vi gärna att andra kopierar, säger han och lyfter fram vikten av att alla inte följer samma fålla.

Måste tänka utanför boxen

– Vi ska inte spela spelet som det alltid varit. Vi måste uppfinna ett nytt spel. Om du alltid gör allt på samma sätt kommer du inte få ett bättre resultat än vad folk fått genom alla år. Nyckeln är att tänka utanför boxen.

Hur miljövänligt Apple är går så klart att diskutera ur flera aspekter än bara att man drivs av förnybar energi, men det är i alla fall tydligt att det är en fråga som står högt på bolagets agenda just nu, och Tim Cook var inte heller sen att bjuda på ett högst konkret råd till publiken.

– Om du har en Androidtelefon så kan vi hjälpa dig att återvinna den.

Jämlikhet, jämställdhet och inkludering är en annan fråga som de båda herrarna på scenen brinner för. Där berättar Tim Cook att Apple idag har 450 dreamers, det vill säga ungdomar som är barn till illegala invandrare, anställda. Därefter börjar han prata om sitt eget uppvaknande och vad han gärna skulle se mer av.

– Tänk om alla bara vaknade upp en morgon och behandlade varandra med respekt och värdighet. Det du har blir inte nödvändigtvis sämre för att någon annan också har det, säger han och tar frågan om äktenskap för homosexuella som exempel.

– Där finns det en grupp som vill behålla sin rättighet, men det blir ju inte sämre för den gruppen för att andra får göra samma sak. Jag vet att jag låter naiv, men om jag fick ändra på en enda sak så är det att alla ska behandla sina medmänniskor med respekt och värdighet. Det skulle lösa så många andra problem också.

Och han avslutar med att säga att det är där han hittat sitt syfte i livet, vilket alltid är en intensiv kamp för de flesta människor.

– Mitt uppvaknande i livet skedde när jag närmade mig 40. Man söker hela tiden efter sin mening med livet. I skolan är det att ta en major, men sedan börjar man leta igen och igen. Det kan vara en befordran, ett bröllop eller att skaffa barn. Till slut inser man att vi är här för att hjälpa någon annan. När du får in det i huvudet blir livet så mycket enklare. Jag tror verkligen på det på djupet.

Läs också: Salesforces vd ramlade och slog sig – då föll planerna på att köpa Twitter