Den europeiska investeringsfonden EIF och EU-kommissionen har tillsammans lagt upp 100 miljoner euro i en dedikerad investeringsfond vars syfte är att stödja utvecklingsprojekt bland mindre och medelstora företag verksamma inom tekniken för blockkedjor och AI. Detta enligt en bloggpost från EIF.

Tillsammans med dessa medel hoppas EU att privata investerare bidrar med 300 miljoner euro under detta och kommande år då även banker är välkomna att bidra med pengar till investeringsfonden. Förhoppningen är att fonden så småningom ska innehålla 2 miljarder euro inom ramen för programmet InvestEU, skriver CoinDesk.

Går i huvudsak till forskningsprojekt

Enligt bloggposten från EIF spenderar EU redan uppåt 600 miljoner euro på projekt inom blockkedjetekniken, men dessa medel går i huvudsak till forskningsprojekt och utveckling av så kallade proof-of-concepts.

EU hoppas med sina investeringar och investeringsfonder kunna hålla jämna steg med utvecklingen i USA och Kina. USA satsar 1,1 miljarder dollar på projekt inom detta område, och Kina lägger cirka 319 miljoner dollar på teknik inom blockkedjor och AI.

Läs också:
GDPR och blockkedja – funkar det? Kryptovärlden i juridisk gråzon
Tusentals miljarder på spel i jakten på affärsvärdet i blockkedjan