Microsoft uppgav förra veckan att deras samarbetsverktyg Teams har 20 miljoner dagliga aktiva användare – vilket skulle innebära att de med marginal gått förbi konkurrenten Slack, åtminstone när det gäller det här måttet.

Slack gick i oktober ut med att de hade tolv miljoner användare den månaden.

Men Microsofts uppgifter har mötts med en del skepsis i sociala medier sedan de släpptes. Det har spekulerats i att Microsoft blåser upp siffrorna genom att i begreppet ”aktiva användare” inkludera Office 365-användare som inte avsiktligt öppnar Teams. Det skriver nyhetskanalen CNBC.

Läs mer: Dags att börja med Slack? Här är 7 tips från proffsen

Microsoft slår dock tillbaka mot det här. Jared Spataro, en talesperson för Microsoft, skriver i ett e-postmeddelande till CNBC att Teams visserligen startar automatiskt så att användare kan komma igång snabbare – men säger att det inte räcker för att det ska räknas som en aktiv användare. I stället säger han att det finns flera åtgärder de kan göra för att mäta antalet användare, däribland titta på vilka som startar en chatt eller ett röstsamtal genom Teams.

Han säger vidare att Microsoft försäkrar sig om att ”det inte finns någon dubbelräkning” och tillade att användare och it-chefer kan koppla bort den automatiska startfunktionen.

”Vi känner oss mycket till freds med hur vi definierar antalet dagliga aktiva användare”, skriver Spataro vidare.

Läs mer: Microsoft Teams drar ifrån rivalen Slack