Novemberdramat om vem som ska ta vem på den globala printmarknaden fortsätter. Det började med rapporter om att Xerox överraskande nog ville köpa det tre gånger större bolaget HP för motsvarande 260 miljarder. Xerox har fått loss en del pengar på sistone, bland annat genom att de sålt sin ägarandel i Fujifilm.

Det här var dock ingenting som styrelsen i HP var intresserat av. Budet undervärderade HP betydligt, menade de. Men själva idén om ett samgående verkar ändå ha fått tummen upp i HP:s styrelserum, och de lät förstå att de i stället skulle kunna tänka sig att köpa upp Xerox.

Nu kommer en ny vändning i dramat. Xerox vd John Visentin har i ett brev till HP uppgett att företaget i stället kommer att vända sig direkt till deras aktieägare med ett så kallat ”fientligt bud”. Det skriver den amerikanska nyhetskanalen CNBC.

I brevet skriver han att ”även om ni kanske inte uppskattar vår ’aggressiva’ strategi så kommer vi inte att be om ursäkt för den”.

”Vi planerar att gå direkt till HP:s aktieägare och begära deras stöd för att uppmana HP-styrelsen att göra rätt sak och fullfölja denna övertygande möjlighet”, skriver han.

Det ska påpekas i sammanhanget att den (ö)kände aktivistinvesteraren Carl Icahn äger över 10 procent av aktierna i Xerox och nyligen också har köpt på sig aktier för 1,2 miljarder dollar i HP – och Icahn ligger på för ett samgående.

Carl Icahn har under flera decennier utkämpat infekterade strider mot amerikanska företagsstyrelser – och de senaste åren har han intresserat sig mest för företag inom it-branscher.

Läs mer: Han är it-företagens värsta mardröm