Både Dell och HP uppger i samband med sina senaste delårsrapporter att processortillverkaren Intels leveransproblem påverkar försäljningen negativt. Det skriver nyhetskanalen CNBC.

Som komponentleverantör är Intel fortfarande central i pc:ns värdekedja – men företaget har under en tid brottats med leveransproblem. Det här har dessutom skett under en viktig tid för pc-branschen, då många företag håller på att migrera från operativsystemet Windows 7, som Microsoft tar bort gratissupporten från i januari nästa år.

I en intervju med CNBC säger den respekterade analytikern Patrick Moorhead på Moor Insights & Strategy att utbudet är Intels största utmaning på kort sikt. Intels problem har pågått i över ett år. Så sent som förra veckan uppgav Intel att de hade brist på processorer.

I går drog Dell ner försäljningsprognoserna för räkenskapsåret 2020 med hänvisning till Intels ”leveransdynamik”.

Också under en telefonkonferens i samband med HP:s delårsrapport tog företagets finanschef Tom Sweet upp att Intels situation kan påverka HP:s försäljning, även om HP inte ger försäljningsprognoser. Dock tillade han att det har mindre påverkan på vinsten då kunder i dag i allt högre grad väljer mer lönsamma produkter.

Läs mer: Intel täpper till 77 sårbarheter i ny säkerhetsuppdatering