Netrounds har idag av ett 50-tal medarbetare runt om i världen. Huvudkontoret ligger i Luleå, men man har även dotterbolag i såväl USA som Japan. Och det är alltså i Japan man tagit hem en tung skalp.

Det nya uppdraget är en del i Rakutens satsning att bygga världens första mjukvarubaserade och helt automatiserade mobilnät anpassat för 5G.

– Detta är vår överlägset största affär och innebär att vi närapå dubblerar vår omsättning i år. Vi har kämpat enormt hårt för detta och det är en otroligt stor framgång för Netrounds att få säkerställa kvaliteten i ett av världens mest avancerade och moderna nätverk som förberetts för 5G, säger Netrounds vd Mats Nordlund om affären som även kommer att innebära nyrekryteringar.

– Ambitionen är att anställa ytterligare ett tiotal personer under det kommande året.

Det japanska bolagets projekt väcker dessutom en hel del intresse i telekombranschen. Detta eftersom Rakuten är den första operatören som ska använda mjukvara istället för specialbyggd hårdvara för att bygga de nätverksfunktioner som krävs i ett mobilnät.

– Att Rakuten Mobile valt Netrounds är ett bevis på att vår mjukvara är anpassad till de nya nätverk som nu byggs runt om i världen, fortsätter Mats Nordlund och berättar att mjukvaran kommer att vara installerad på tusentals enheter runtom i Rakutens nätverk.

– Vi är glada att kunna dra nytta av Netrounds teknik för att automatisera de processer och arbetsmoment som krävs för att garantera kundkvalitet och upplevelse i vårt nät, säger Rakuten Mobiles teknikchef Tareq Amin.

Läs också: Auktioner av 5g-frekvenser försenas – ”det är olyckligt”