Den franska beskattningen av digitala tjänster följer inte de rådande principerna för internationell skattepolitik och drabbar amerikanska företag som Google, Facebook, Apple och Amazon orimligt hårt. Det har den amerikanska handelsmyndigheten, Office of the United States Trade Representative, kommit fram till.

Och eftersom skatten slår extra hårt mot just flera av de amerikanska jättarna går nu USA:s regering ut med att den överväger att införa strafftullar på upp till 100 procent på fransk import värd 2,4 miljarder dollar, nästan 23 miljarder kronor, rapporterar Reuters. Det handlar om sådant som champagne, handväskor och ost.

Slår mot amerikanska företag

Enligt handelsmyndighetens chef Robert Lighthizer fokuserar myndigheten på att möta det han kallar en ökad protektionism som slår mot amerikanska företag från Europas sida.

Därför undersöker den amerikanska handelsmyndigheten om den på samma sätt ska granska hur skatten på digitala tjänster i Österrike, Italien och Turkiet slår mot amerikanska företag. Kanada och Storbritannien har också planer på en liknande skatt men nämndes dock inte.

Frankrike har redan tidigare gått ut med att man inte håller med om vad den amerikanska handelsmyndigheten kommit fram till och upprepar att deras digitalskatt inte riktar sig specifikt mot amerikanska teknikföretag.

Den franska skatten innebär att techbolag som har intäkter på över 750 miljoner euro eller en digital försäljning på minst 25 miljoner euro i Frankrike ska betala tre procent i skatt.

Lovade att skrota digitalskatten vid överenskommelse

Den amerikanska regeringens hot om straffskatt kommer efter att Frankrike och USA i augusti kom fram till en kompromiss där Frankrike lovade att skrota digitalskatten så snart OECD kommit överens om en metod att beskatta techföretag i de länder där de är verksamma.

Dessutom lovade Frankrike att betala igen en eventuell mellanskillnad om techbolagen tvingats betala mer i skatt än vad OECD-överenskommelsen kommer fram till. Uppgörelsen godkändes dock aldrig formellt av president Trump.

Läs också:
EU tänker beskatta techjättarna – med eller utan resten av världen
Frankrike går vidare med digitalskatt – ”ett korståg mot orättvis beskattning”