(CS/Las Vegas) När molnjätten Amazon Web Services vd Andy Jassy äntrar scenen under företagets event re:Invent i Las Vegas inför 65 000 besökare så är det med en hel arsenal nyheter.

Flera av dem utgår från detta faktum: Storföretag själva har svårt att hitta kompetens inom de allra hetaste teknikerna AI och maskininlärning. Dessutom är projekten långa och komplexa om de själva ska genomföra dem. Därför kommer Amazon Web Services med färdiga verktyg för de här teknikerna, som är lätta att använda, utan att de själva behöver ha kompetensen.

En av de mest uppseendeväckande är en söktjänst för företag, som går under namnet Kendra. Det här är ett sökverktyg som baseras på maskininlärning, och som svarar på frågor genom att söka genom dokument och andra datakällor som finns inom en organisation.

Det här verktyget kan söka igenom filsystem, Sharepointsystem, intranät eller affärssystem så att användaren snabbt kan söka bland all företagets information för att snabbt få det bästa svaret.

Skiljer sig från söktjänsterna som finns på webben

Och i motsats till de söktjänster som finns för webben, så bygger det här på frågor och inte att man söker på nyckelord. Om man söker på: ”När öppnar it-supporten” så förstår det här verktyget att det handlar om tid och kan leverera rätt svar till användaren.

– I dag är företagssök oöverskådligt och det går inte att få svar på sina frågor, säger Andy Jassy. Men nu kan vi möta de här frågorna med riktiga svar.

Ytterligare en nyhet är en bedrägeridetektor som Amazon tidigare använt internt men som nu ska lanseras brett. Också denna bygger på maskininlärning. Det här verktyget använder historiska uppgifter från både bedrägliga och legitima transaktioner för att bygga och träna maskininlärningsmodeller som i realtid kan upptäcka bedrägeririsker.

Amazon ökar tempot i molnet ny söktjänst
Amazon Web Services vd Andy Jassy.

Det här är bara två exempel på de nyheter som Amazon Web Services släpper nu inom maskininlärning, bland annat en rad nya funktioner i maskinlärningsverktyget Sagemaker men det finns en gemensam faktor för alla – och det är att det inte ska behövas någon maskininlärningsexpertis på företagen, för att de ska kunna använda de här verktygen.

Det är tydligt att företaget vill ha tempo nu i molnutvecklingen, inte bara vad gäller de egna lanseringarna utan också vad gäller att få upp fler organisationer i molnet. Det här är heller ingenting som vd:n Andy Jassy sticker under stol med. ”Det är bråttom, om man inte ska hamna efter”, är hans budskap.

Om man tvekar riskerar man att hamna efter

– Det som sker nu är en stor förändring och det går inte att vänta. Många säger att de omfamnar stora skiften samtidigt som det gör många nervösa. Men om man tvekar riskerar man att hamna efter. Det molnet erbjuder dig är en once-in-a-lifetime chance att totalt förändra din affär och de möjligheterna finns här just nu.

När Andy Jassy höll sitt huvudanförande dök också en Sverigebekanting upp, nämligen Hans Vestberg, tidigare vd för Ericsson, nu vd för amerikanska telekomjätten Verizon.

Genom ett samarbete med Verizon introducerar AWS en ny tjänst som går under anmnet Wavelength, och som ska sätta teknik från AWS närmare användarnas enheter, så kallad edge computing, i 5g-nätverken. Plattformen är designad för att utvecklare ska kunna bygga appar med låg latens för 5g-enheter.

– Det är en historisk dag för oss, säger Hans Vestberg om det nya samarbetet.

AWS ska integrera den här WaveLength-tekniken i delar av Verizons nätverk, men de samarbetar också med Vodafone, KDDI och SK Telecom i det här.

Läs mer: Nu flyttar Klarna in hos molnjätten