Amerikanska telekommyndigheten FCC röstade enhälligt för att de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE ska ses som säkerhetshot, rapporterar Reuters.

FCC anser att de två företagens kopplingar till Kinas regering och militär och den kinesiska lag som kräver att företag ska hjälpa den kinesiska regeringen med underrättelseverksamhet utgör en risk för den nationella säkerheten.

Kan inte få medel ur stödfonden

Beslutet innebär att de nätgrossister på den amerikanska landsbygden som köper produkter av dem inte kan få medel ur den statliga stödfond som finns för att stötta utbyggnaden av infrastruktur, rapporterar Reuters. Stödfonden innehåller totalt 8,5 miljarder dollar, drygt 80 miljarder kronor.

FCC uppmanar också nätgrossisterna att ersätta utrustning från Huawei och ZTE i redan existerande nät.

Men Huawei ser inte stillatigande på utan meddelade i veckan att man lämnat in en framställan till en domstol i New Orleans som ifrågasätter FCC:s beslut.

Löser inga utmaningar kring säkerhet

Vid en presskonferens sa Huaweis rättschef Song Liuping att det inte löser några utmaningar kring cybersäkerhet att förbjuda ett företag som Huawei bara för att det startade i Kina.

Han säger också att FCC inte lagt fram några bevis för att Huawei är ett säkerhetshot och anser att deras beslut är ”baserat på politik, inte säkerhet”.

Läs också:
Merkel efterlyser gemensam hållning kring Huawei i EU
Microsoft har fått licens för att sälja mjukvara till Huawei