Molnet är nu så etablerat att det sedan länge har slutat vara med på listor av typen ”Nästa års hetaste tekniker” och liknande. Men tillväxten är fortfarande hög och marknaden har nog aldrig varit hetare.

När analysföretaget Canalys i sina rapporter för tredje kvartalet satte luppen på marknaden för molninfrastruktur så konstaterade de att den totala tillväxten under den perioden var på 37 procent. Totalt omsatte den globala molninfrastrukturen 27,5 miljarder dollar.

Störst är fortfarande Amazon Web Services med 33 procent av marknaden, följt av Microsofts Azure som har 17 procent och Google Cloud med 7 procent.

Det var också mellan ettan AWS och tvåan Microsoft som årets, kanske alla tiders, mest uppmärksammade molnupphandling stod. Det är amerikanska försvarsdepartementet Pentagons molnkontrakt Jedi som alla molnleverantören av rang drömde om, men där en efter en föll ifrån, tills det bara var AWS och Microsoft kvar. Affärens totala värde uppgår till hisnande 10 miljarder dollar.

Enorm förvåning

AWS var i kraft av sin storlek storfavorit till att ta hem den affären, därför var förvåningen enorm när i stället Microsoft utropades till vinnare. Ganska snart började det emellertid viskas om att tilldelningsbeslutet hade påverkats av den amerikanska politiken, och närmare bestämt av president Donald Trump. Trump har nämligen sedan tidigare, vid ett flertal tillfällen, gått till storms mot Amazons vd och grundare Jeff Bezos, och hade även uttalat sig negativt om budet från AWS. Bezos är även ägare till Washington Post och har i den rollen fått utstå attacker från den amerikanska presidenten.

När AWS slutligen lämnade in en överklagan mot tilldelningsbeslutet var det också med motiveringen att Trump skulle ha satt Pentagon under press för att styra affären bort från AWS. Att Trump blandade sig i affären omöjliggjorde för Pentagon att utse en vinnare ”på ett rimligt, konsekvent och rättvist sätt”, hävdar Amazon i överklagan.

Den här processen är fortfarande igång och sista ordet är inte sagt.

En annan uppmärksammad strid mellan AWS och Microsoft var den som rullades upp i september då Microsoft tog bort möjligheten att använda Windowslicenser för de egna datahallarna i konkurrenternas molntjänster.

Det här innebär i sin tur att molnleverantören i fråga måste betala Microsoft för rätten att köra deras mjukvara i sitt moln.

Det här väckte ont blod hos AWS. Sandy Carter, som är vice vd för Amazon Web Services, skrev i ett långt inlägg på Linkedin att ”det har gått tio år sedan AWS började göra det möjligt för kunder att köra sina Windows-arbetsflöden på AWS – det är längre än vad Azure överhuvudtaget funnits – och enligt en rapport från IDC så hostar vi nästan två gånger fler Windows Server-instanser i molnet än Microsoft”.

När molnjätten AWS hade sin stora konferens re:Invent i Las Vegas i början av december med 65 000 besökare var det emellertid positiva tongångar inför framtiden. Det står klart att AWS fortsätter storsatsningen på maskininlärning. Det handlar om att få ut artificiell intelligens och maskininlärning till den stora massan – genom att erbjuda lättanvända verktyg.

Dramatiskt år på molnfronten

Även i Sverige har det varit ett dramatiskt år på molnfronten. Microsoft har fortsatt investera i mark i Sverige och i år har de bland annat gjort klart att de ska bygga datacenter i skånska Staffanstorp och de har även köpt sin andra tomt i Gävle.

Sedan tidigare har AWS öppnat upp nya datacenter i Mälardalsregionen.

Annars har den mest intensiva molndiskussionen skett i offentlig sektor och handlat om huruvida myndigheter överhuvudtaget kan använda utländska molntjänster för att hantera sekretessbelagda data, utan att dessa ska anses vara röjda. Ett uttalande från myndighetssamverkan Esam där de varnade för stora risker med utlandsägda molntjänster ur det här perspektivet slog ned som en bomb i offentlig sektor.

Olika myndigheter har dock dragit olika slutsatser av det här. Göteborgs stad gav grönt ljus för användningen av molnbaserade Office 365 medan Försäkringskassan stoppade utrullningen av ett nytt HR-system.

Regeringen har dock bestämt sig för att den statliga it-driften ska samordnas och att ett statlig moln ska komma på plats.

– Det finns många fördelar för staten att använda sig av olika typer av molnlösningar – det finns stora vinster att dra i samordning av statlig it-drift, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman i september.

Läs också: ”Utländska molntjänster har fler inbyggda risker”