Amerikanska försvarsdepartementet Pentagons jättelika molnupphandling Jedi – värd motsvarande 95 miljarder kronor – vanns till allas förvåning av Microsoft. Storfavorit att ta hem den här affären var Amazon Web Services.

Men AWS hävdar att bolaget blivit orättvist behandlat i upphandlingsprocessen, bland annat har president Donald Trump, vid ett flertal tillfällen attackerat Amazons grundare Jeff Bezos och även uttalat sig negativt om AWS bud. När AWS överklagade tilldelningsbeslutet tar de upp att presidentens inspel gjorde det omöjligt för Pentagon att utse en vinnare "på ett rimligt, konsekvent och rättvist sätt”.

AWS vill att det tas ett nytt tilldelningsbeslut.

Microsoft verkar emellertid inte vänta in någon överklagan innan de sätter igång med arbetet. Enligt källor till amerikanska nyhetskanalen CNBC är företaget i full gång med rekryteringarna för det här arbetet.

De försöker locka över kompetens från företag med erfarenhet av att arbeta med försvarsindustrin, och de arbetar också för att få sina egna anställda att erhålla de certifieringar som krävs för att arbeta med det här projektet.

Microsofts chefsjurist Brad Smith säger i en kommentar till CNBC att ”om något har vi arbetat ännu snabbare efter att vi tilldelades kontraktet”.

På Microsofts webbplats finns över 100 tjänster ute för människor med säkerhetskompetens, även om inte Jedi nämns specifikt i någon av dem. Microsoft planerar också två rekryteringsevent i Reston, Virginia, nära CIA:s huvudkontor, skriver CNBC.

Enligt CNBC håller Microsoft också på med en intern rekryteringsprocess, där de betalar för anställda som vill skaffa sig nödvändiga säkerhetsklassificeringar – och med dessa följer också löneökningar på mellan 20-30 procent.

Läs mer:
Microsofts vd efter skrällsegern: ”Håller oss utanför politiken”
”Två affärer som får molnet att skaka till”