När Computer Sweden för ett par veckor sedan intervjuade chefen för Googles operativsystem Chrome OS Kan Liu berättade han om deras största utmaning: Nämligen att få ut Chromebooks på företagen. Både i konsumentledet och bland skolor växer Googles pc-plattform så det knakar. På företagen har det gått mycket trögare.

– Det finns väldigt mycket licensbaserad mjukvara hos företagen, och det finns många gamla program som är byggda för massa år sedan men som fortfarande används.

Vår amerikanska systersajt Computerworld har tittat närmare på Chromebooks potential ute hos företagen – och kommit fram till att det finns flera saker som talar för de här enheterna, däribland den tajta säkerheten (systemet är byggt så att säkerhetsuppdateringarna sker automatiskt och kontinuerligt så att användarna inte behöver sig om de här processerna), och enkelhet både vad gäller administration och användning (om en användare vet hur man använder en Chrome-webbläsare så kan de använda en Chromebook).

Computerworld har kommit fram till sex ytterligare skäl till varför organisationer kan börja överväga Chrome OS-datorer under 2020.

1. Chromebooks är heta

Om man kollar på försäljningen av stationära och bärbara datorer så väntas Windows utgöra 83 procent av marknaden under 2020, medan Chrome OS och macOS följer med vardera 7,5 procent, enligt analysföretaget IDC. Dock: Om man ser på antalet sålda enheter så väntas Chrome sälja aningen fler – 18,7 miljoner mot macOS 18,6 miljoner. ”Om det händer är det första gången som vi har ett nytt OS på andraplatsen i den traditionella pc-försäljningen”, säger Linn Huang, analytiker på IDC.

”Chrome och Mac-datorer trendar både upp, men Chromes ökning sker mycket snabbare och de vinner mark både hos konsumenter och företag. Dessutom växer molnet hela tiden, och från ett pc-perspektiv är det en trend som passar Google bra”.

2. Det finns många alternativ

Det finns ett hela tiden växande urval av Chrome OS-enheter i olika intervall. Just nu finns det enheter för konsumenter och företag i intervallet från Lenovos N22 som i Sverige kostar under 2000 kronor till avancerade Google Pixelbook med priser runt 10 000 kronor.

Det finns många leverantörer som tillverkar Chromebooks – förutom de nämnda så har även Acer, Asus, Dell, HP och Samsung enheter. En del har pekskärmar, vissa är traditionella laptops, andra har avtagbart tangentbord och så vidare.

Det är dock viktigt, påpekar Computerworld, att innan man investerar i en Google-enhet, särskilt när det gäller äldre modeller, att kontrollera vilket datum som enheterna inte längre får automatiska mjukvaruuppdateringar. Google har publicerat en lång lista över olika modellers ”utgångsdatum”.

3. Man kan göra om gammal hårdvara till Chrome-enheter

Om man har en gammal laptop som ligger och skräpar så kan man göra om den till en Chromebook.

Chrome OS är mindre krävande än Windows och Mac OS, så en gammal dator kan kan bli användbar igen.

Med mjukvara från Neverware, Cloudready Enterprise Edition, går det att omvandla en gammal Mac eller Windows-pc till en Chromebook. Företagsversionen kostar 49 dollar per enhet och år.

4. Fler administrationstjänster finns tillgängliga

Googles administrationskonsol för Chrome låter it-administratörer hantera Chrome-enheter. Chrome Enterprise-tjänsten erbjuder en mängd olika funktioner som till exempel stöd för single sign-on och hantering av uppdateringar.

Det finns också tredjepartstjänster tillgängliga för att förenkla it-administrationen för Chrome-enheter. Till exempel erbjuder VMwares Workspace ONE Unified Endpoint Management hantering av Chrome OS-enheter (precis som för Mac, Windows och mobila enheter som kör Android och IOS) – och den möjliggör också för företagsapplikationer att köras i virtuella miljöer på Chrome-enheter.

5. Många verksamheter kör Chrome OS-enheter

Då allt fler verksamheter flyttar upp sina applikationer i molnet, så är det mindre skäl för dem att skaffa dyra kraftfulla datorer till sina anställda. Det gör i sin tur billigare, tunna klienter baserade på Chrome OS mer konkurrenskraftiga. Dessutom erbjuder många molntjänster starkare säkerhet via multifaktorsautentiserin och andra metoder, vilket innebär att man inte behöver investera i den infrastrukturen.

En hel del högprofilerade företag internationellt har också gått över till Chromebooks som Better Business Bureau, HSBC och Charles Schwab samt en rad organisationer inom hälsovård.

6. Fler studenter använder Chrome OS 

Apples marknadschef Phil Schiller dissade nyligen Chromebooks på utbildningsmarknaden, och hävdade att de här enheterna ”inte kommer att hjälpa barnen till framgång”. Det är ett uttalande som andades en del ”surt sa räven” eftersom det är på Apples bekostnad som Google växer.

IDC:s analytiker Linn Huang säger: ”Studenter som kommer in på arbetsmarknaden vill använda den mjukvara och de enheter som de är vana vid, och det ger Google en fördel”.

Läs mer:
Efter skolorna och konsumenterna – nu ska Chrome OS-chefen vinna företagen
Så gör du om din gamla laptop till en Chromebook