Nu börjar det röra sig kring e-kronan. Nästa år ska en teknisk plattform för hur en e-krona ska kunna fungera tas fram i en testmiljö. Den ska ha ett gränssnitt som gör det möjligt att betala med e-krona från mobil, kort eller klocka. Dessutom ska den innehålla simuleringar av betaltjänstleverantörer, affärer och andra delar av det svenska betalningssystemet, skriver Riksbanken på sin hemsida.
Det var i juni som Riksbanken gick ut i en upphandling för att välja den leverantör som ska utveckla plattformen och det blev Accenture som tog hem den. Riksbanken har för avsikt att teckna avtal före årsskiftet och därefter sträcker sig uppdraget till 31 december 2020.
Riksbanken vill genomföra ytterligare tester
Det kan dock förlängas och totalt kan det komma upp till sju år om Riksbanken vill vidareutveckla e-kronan och genomföra fler tester.
Intresset bland leverantörerna har varit stort – i början av förra året kunde Computer Sweden rapportera att Riksbanken hade en dialog med 19 företag och 11 lämnade in anbud i upphandlingen.
Ännu finns inget beslut om att införa en e-krona men enligt riksbankschefen Stefan Ingves ligger frågan just nu på finansdepartementet där en utredning är på gång, något som Riksbanken efterfrågat.
Ytterst en politisk fråga
I en intervju med Computer Sweden nyligen framhöll han att det ytterst inte är en fråga för Riksbanken utan en politisk fråga.
– På samma sätt som vi en gång diskuterade om sedlar skulle vara ett giltigt betalningsmedel så återkommer frågan om vad som är ett giltigt betalningsmedel i en digitaliserad värld, sa han.
Idén om en e-krona kommer sig av den kraftigt minskade kontantanvändningen under senare år. Betalar vi med kort handlar det om privata bankpengar som ges ut av affärsbankerna. En e-krona skulle vara ett alternativ för den som vill ha digitala pengar som garanteras av staten.
Läs också:
Sveriges kontantras sticker ut i EU – ”men det pågår överallt”
Riksbankschefen räds inte Libra – ”privata valutor brukar kollapsa”