Efter drygt 22 år meddelar nu Øystein Moan att han lämnar över Vismarodret. Sedan 1997, när han började, har det norska bolaget gått från 310 anställda till att vara ett av de största mjukvarubolagen i Europa, med fler än 10 000 anställda och en förväntad årsomsättning på 1,6 miljarder euro, det vill säga knappt 17 miljarder kronor under 2019.

– Att få vara en del av Visma sedan 1997 har varit en fantastisk resa för mig. Från en blygsam start så har det varit väldigt roligt att få jobba tillsammans med teamet på Visma med att bygga upp det största programvarubolaget i norra Europa, säger han.

Tar över rodret i mars nästa år

Øystein Moan har tidigare under året meddelat att han tänkt dra sig tillbaka från rollen som vd under 2020. Och nu är Vismas rekryteringsprocess klar, och den landade i att det blir Merete Hverven, som för närvarande är koncernens vice vd och hr-chef, som tar över som koncernchef från och med den 31 mars. För Øystein Moan väntar istället rollen som styrelseordförande.

Øystein Moan
Øystein Moan.

– För att säkerställa en fortsatt internationell expansion och fortsatt tillväxt så är det under nästa år dags att lämna över till en ny ledningsgrupp och jag är helt övertygad om att Merete Hverven har de kvalifikationer som krävs för att lyckas som vd framåt. Visma betyder väldigt mycket för mig och jag ser fram emot att fortsätta att bidra till bolaget genom min roll som styrelseordförande, säger han om bytet på vd-stolen.

Genom sin ständigt pågående köpresa förvärv har Visma vuxit successivt och har utöver Norden även verksamhet i Benelux, Centraleuropa, Östeuropa och Latinamerika. Merete Hverven har varit på Visma sedan 2011 och hon beskrivs som en starkt bidragande faktor till utvecklingen och den starka tillväxt som bolaget haft under de senaste åren. Sedan 2012 har hon suttit i ledningsgruppen i rollen som högste hr-chef och på senare tid alltså även som vice vd.

Extremt motiverad att sätta igång

– Jag är mycket stolt över förtroendet att få bli Vismas nästa vd. Det är verkligen en stor utmaning att leva upp till den förebild som Øystein Moan är, men jag är extremt motiverad att sätta igång med jobbet att bygga bolagets framtid tillsammans med våra talangfulla medarbetare, säger hon.

Enligt Visma har Merete Hvervens sätt att rekrytera, utveckla och behålla rätt medarbetare och talanger varit viktig fört att befästa bolagets nuvarande, och hon har varit djupt involverad i bolagsförvärv, sammanslagningar av bolag och omstruktureringsprocesser.

– Jag är övertygad om att Visma kommer att fortsätta vara ett mycket framgångsrikt företag, men det kommer att kräva en fortsatt tydlig strategi, en ännu mer professionell och gedigen kundupplevelse, samt ett fortsatt fokus på att förvärva framgångsrika cloudbolag som kan hjälpa oss att ytterligare stärka vår närvaro i Europa, säger hon.

Läs också: Här är vinnarna på Vismas partnergala