Det har varit ett år fyllt av affärer med affärssystemkonsulter inblandade, och hungern håller i sig in i årets sista veckor. Nu riktar två bolag, Exsitec och Implema, blickarna söderut samtidigt.

Linköpingsbaserade Exsitec ska etablera ett kontor i Helsingborg genom att ta över Office Managements medarbetare inom affärsområdet Affärssystem. Det handlar framför allt om kompetens inom affärssystem från Visma och beslutsstödssystem från Qlik samt systemutveckling. I övertagandet ingår dessutom affärsrelationer. Exsitec konstaterar att förvärvet, som är det tredje sedan vintern 2018, ligger helt i linje tillväxtstrategin där man vill expandera både i Sverige och i Norden. Exsitec har sedan tidigare ett kontor i Malmö och ett 30-tal kunder i Skåne med omnejd.

– Vårt mål är att med hjälp av digitalisering och effektiva processer hjälpa nordiska företag att förenkla sin verksamhet. Vi har under lång tid samarbetet med både Visma och Qlik och har idag en bred kompetens inom affärssystem och beslutsstöd. Office Managements medarbetare kommer bidra med ännu mer kompetens och vi kommer nu närmare våra kunder i södra Sverige, säger Exsitecs vd Johan Kallblad.

– Vi på Office Management är experter på arbetsplatsnära it och vill fokusera vårt erbjudande på just det, det vill säga att erbjuda en fungerande och säker it-infrastruktur. Vårt beslut har delvis växt fram som en följd av vårt stärkta samarbete med Microsoft. Därför passar det bra för oss att istället samarbeta med Exsitec när våra kunder behöver affärssystemkonsultation istället för att driva det själva, säger Peter Uddfors, vd på Office Management.

Det andra bolaget med sydlig lockelse är Implema, som hoppas kunna fortsätta växa i södra Sverige. Bolaget har redan idag ett antal kunder i Skåne som till exempel Atos Medical, Bona och Boxon, Polypeptide, Nelson Garden och AAK. Idag jobbar tio personer på Implemas kontor i Malmö och nu tar bolaget hjälp av Thomas Barge och Peter Krell från The Company Gardeners, som har lokal förankring och kundkännedom och som inte minst gjort liknande tillväxtresor tidigare.

exsitec skåne
Office Managements vd Peter Uddfors och Johan Kallblad, vd på Exsitec, är överens om affären.

– Vi ser en stark efterfrågan hos kunderna och där vet vi att vår metod och vårt mindset, Implema Way, är snabbaste och tryggaste vägen till ett förnyat och framtidssäkrat affärsystem. Från och med idag har Thomas och Peter uppdraget att ge vårt starka team i syd den där extra kraften vi behöver för att ta vara på möjligheterna och utveckla våra kunder och vårt team, säger Implemas vd Jörgen Aronsson om sina tilltänkta skånska hjältar.

– Jag är väldigt glad för att vi nu kan ta del av all den erfarenhet inom både affärssystem och ledarskap som Peter och Thomas har. De kommer också bidra med det lokala nätverket och sin kännedom om Skånes näringsliv till Implema.

– För oss är uppdraget det bästa vi kan tänka oss. Det som är spännande med Implema är att man har ett unikt sätt att tänka och jobba genom hela implementeringen. Det vi framför allt kan bidra med är Peters stora SAP-erfarenhet och min konsultbakgrund, bland annat som tidigare vd för Cybercom i södra Sverige, säger Thomas Barge.

Läs också: Funderar du på att starta eget som it-konsult? Här är sju saker du måste kunna.