Lagringsintegratören Proact ska nu se till att Örebro universitet får en större gemensam it-kapacitet som kan stödja den verksamhet inom AI-området, som universitetet bedrivit i över 20 år. Hjärtat i det nya systemet är en superdator för AI-beräkningar som är uppbyggd av tiotusentals GPU-kärnor. Med ett uppdaterat flash-baserat lagringssystem ska man dessutom tillföra högre kapacitet och bättre prestanda.

Investeringen kommer att ge större möjligheter för det 60-tal forskare som är direkt engagerade inom AI och kommer även att stödja universitetets arbete med att sprida sitt kunnande till företag och offentliga aktörer.

– Det nya AI-systemet från Proact är en toppmodern och samtidigt kostnadseffektiv lösning för universitetets behov. Det är inte bara avsett för de forskare som arbetar med att utveckla AI som metod, utan blir också en resurs för andra områden där vi vill öka möjligheterna att ta hjälp av AI och maskininlärning, säger Daniel Skipper, it-chef vid Örebro Universitet.

Det pågår projekt inom flera forskningsområden, som bildanalys, robotik och kryptoanalys och de får nu bättre möjligheter att göra tunga beräkningar. Genom att it-avdelningen tar över ansvaret för datahantering och åtkomstkontroll får även säkerheten ett lyft. Det har betydelse för att universitetet ska klara de höga krav på säkerhet och integritet som ställs inte minst inom samhällsnära och hälsoinriktad forskning.

– Ett skäl till att Proacts lösning passade oss så bra är att den är enkel att skala upp. Den fungerar också i den hybridmiljö vi vill bygga, där det ska vara enkelt att flytta data och beräkningar mellan universitetets datacenter och olika molntjänster, Även om det nya AI-systemet tillför mycket kraft så kan det bli aktuellt med uppgifter som kräver ännu större datorkapacitet, något som finns tillgängligt i molnet, säger Daniel Skipper.

– Det är roligt att vi kan hjälpa Örebro universitet att bli ett ännu vassare kompetenscenter inom AI. Vår lösning innehåller det senaste inom infrastruktur för AI, samtidigt som den är molnanpassad och ger universitetet möjlighet att bygga vidare på den lagringsplattform som vi tidigare levererat, säger Proacts Sverige-vd Lena Eskilsson.

Läs också: Svensk AI-tjänst ska bekämpa den globala bidöden