Att investera i egna energianläggningar har blivit allt vanligare för it-företagen. Och det finns gott om exempel på olika nivåer. Redan 2016 valde IT Gården att investera i en solenergipark hemma i Landskrona, och nyligen meddelade amerikanska molnjätten AWS att man tillsammans med BP ska bygga en vindkraftspark i Västernorrland.

Nu kommer ännu ett skånskt exempel då Lundabaserade mjukvarubolaget Lime väljer att investera i den 12 hektar stora solcellsparken utanför Sjöbo. Målet är att företagets elförsörjning ska ha ett nollutsläpp av koldioxid, och Limes julklapp hjälper dessutom till att säkra utbyggnaden 2020, då Svea Solars plan är att dubbla storleken på det som redan är Sveriges största solcellspark.

Limes investering är på drygt en halv miljon kronor, och motsvarar 300 MWH och cirka 2000 kvadratmeter av solcellsparken. Initiativet kommer från Lundabolagets anställda, som tyckte det var en bra idé att investera i solcellsparken som en julklapp.

– Istället för att företaget ska dela ut julklappar till alla anställda har vi medarbetare pushat för att lägga pengarna på att klimatkompensera vår verksamhet. Miljön är en viktig fråga för mig privat, men som enskild människa kan det kännas svårt att påverka. Därför är det självklart för mig att vara hos en arbetsgivare som tar ansvar för sin klimatpåverkan, säger Lisa Stenberg, som arbetat på Lime i snart två år.

– Vi får hela tiden ett allt större miljöansvar som en växande arbetsgivare i Lund och hela Norden. Denna julklapp är bara ett led i det övergripande miljöarbetet. Vi investerar sedan lång tid tillbaka i hybridbilar, använder klimatneutrala servrar, miljövänlig hårdvara och ser över alla inköp. Som techbolag kan man lätt gömma sig bakom att vi inte genererar några större utsläpp. Jag ser det snarare som att vi har ännu större möjligheter och därmed skyldigheter att påverka klimatet i en positiv riktning, säger Limes vd Erik Syrén.

Lime tilltalades inte bara av den geografiska närheten utan även av Svea Solars affärsmodell, som tillåter företag att leasa solceller.

– Jag önskar att fler tänker som Lime och investerar i något som hjälper oss att förhindra en annalkande klimatkatastrof snarare än i onödiga julklappar som bidrar till den. Om ännu fler i det skånska näringslivet ställer upp så verkställer vi byggplanerna i Sjöbo, säger, Erik Martinson på Svea Solar.

Läs också: Skördetid för Lime – så hittade de sina nya utvecklare och konsulter