Den kände it-säkerhetsanalytikern Bob Diachenko fortsätter att publicera nya fynd av öppna databaser med personuppgifter, mestadels från Facebook. Diachenko hittade en databas tidigare i år med personuppgifter från 419 miljoner Facebookanvändare. Denna gång rör det sig om data om 267 miljoner användare, men det finns inga uppgifter om eventuella överlappningar. Inte heller denna gång skyddades databasen ens av ett lösenord, rapporterar TheNextWeb.

De som följer rapporteringarna om stora dataläckor känner igen mönstret med Elasticsearch-servrar eller dito kluster, så även denna gång. Databasen innehöll data som användar-id, telefonnummer och namn, mestadels från amerikanska medborgare, innan den stängdes efter att ha legat öppen åtminstone sedan den 4 december. Enligt Daichenko är det troligt att personuppgifterna kommer från illegala dataskanningar eller missbruk av api:er utförda av vietnamesiska cyberkriminella (man bör dock vara försiktig med tillskrivningar då det är relativt enkelt att förfalska spår, reds. anm.).

En talesperson för Facebook har i ett uttalande till Engadget sagt att ”vi tittar på detta, men vi anser att det sannolikt rör sig om data som samlats in innan vi började förbättra medlemmarnas dataskydd för några år sedan”.

Läs också:
California Consumer Privacy Act – detta behöver du veta om Kaliforniens GDPR
Miljontals sms låg oskyddade i databas på nätet