Google Inbox. Redan under 2018 kom beskedet att Google Inbox skulle läggas ner, men det var i mars i år som det var dags för det verkliga farvälet. E-postklienten har inte minst varit ett populärt tillskott för mobiler, men nu är det alltså borta för gott, men det mesta av funktionaliteten har flyttats över till den vanliga Gmail-klienten.

Toshiba-pc:n. Är inte död, men det klassiska pc-varumärket är numera historia efter att bolagets pc-verksamhet först såldes till japanska Sharp, som i sin tur ägs av taiwanesiska Foxconn. Efter att Sharp lämnat pc-branschen 2010 har man nu gjort comeback. Det har dock inte skett under varumärket Toshiba utan numera är det Dynabook som är bolagets pc-varumärke.

Disketten. Knappast en pryl som har levt i sus och dus under de senaste åren men i år var det över även i Linuxvärlden, när Linus Torvalds i ett blogginlägg gick ut och tog farväl av disketten genom att förklara den föräldralös. Orsaken är att Linuxutvecklarna inte längre har tillgång till hårdvaran man behöver för att ge stöd för disketter, och det gör det så klart även svårt att testa mjukvaran.

Wii Shop. I och med att kunderna numera finns på Nintendo Eshop på Switch och 3DS så sade Nintendo Wii Shop, som såg dagens ljus 2006, tack och adjö i januari.

Googles plattor. I somras meddelade Google att man slutar tillverka egna surfplattor som till exempel Nexus 7. Istället ska krutet läggas på bärbara datorer. ”Googles hårdvaruteam kommer enbartatt fokusera på att bygga laptops framöver, men missta er inte, Android- och Chrome OS-teamen är 100 procent dedikerade för att fortsätta arbeta med våra partner kring surfplattor för alla marknadssegment”, konstaterade Googles chef för devices Rick Osterloh till PC Mag när beskedet gavs.

Microsofts webbspel. I januari 2020 upphör supporten för Windows 7 att gälla, men från mjukvarujätten i Redmond meddelades redan i år att användare av Windows XP, Windows ME och Windows 7 inte längre kan spela klassiker som backgammon, schack och olika typer av patiens. "Det har blivit dags att tillsammans med våra hårdvaru- och mjukvarupartner att investera i mer modern teknologi för att kunna leverera nya bra upplevelser”, kommenterade Microsoft saken.

Windows 10 Mobile. Det satta datumet var 10 december. Då skulle Microsoft göra sista uppdateringen av Windows 10 Mobile. Men nu är dödsdatumet för support och uppdateringar framskjutet till 14 januari.

Adobe Shockwave för Windows. I april meddelade Adobe det inte helt överraskande beskedet att det var färdigt med Shockwave för Windows.

Spotifys gör det själv-tjänst. Det test Spotify gjorde under ett år, där man lät artister själva ladda upp musik, har nu lagts ned för att inte stöta sig alltför mycket med andra rättighetsinnehavare.

Cortana-appen. Även här en förändring från Microsoft som aktualiseras först nästa år. Det satta datumet för när Cortana-appen försvinner från App Store och Google Play är nu satt till 31 januari, men nedläggningen gäller inte alla länder samtidigt. Orsaken till att Cortana pratat färdigt är att tävlandet med Siri och Google Assistant inte har gått lika bra som man hoppats på Microsoft. Därför kommer det nu bara leva vidare som en del av Microsofts produkter.

Läs också: Nya storsatsningar på molnbaserade spel från tech-jättar