Presidentvalet i USA närmar sig och trycket på sociala medier att hantera så kallade deepfakes – manipulerade videor där personer tycks säga eller göra sådant de i verkligheten inte gjort – är hårt.

Och nu meddelar Facebook i ett blogginlägg att man ska ta bort videor som är ”vilseledande och manipulerade” från plattformen framöver.

För att en video ska tas bort krävs olika kriterier – det ena är att den ska ha redigerats på sätt som inte är uppenbara för gemene man och som kan få människor att tro att någon i videon säger något de faktiskt inte sagt. Det andra är att AI eller maskininlärning använts för att som sammanfoga eller ersätta innehåll så att det ser verkligt ut.

Däremot ska inte parodi eller satir omfattas av den nya policyn enligt Facebook.

Förra året vägrade Facebook att ta bort en hårt redigerad video där demokraten Nancy Pelosi som är talman i representanthuset framstod som osammanhängande och sluddrande.

Då meddelade Facebook att deras dåvarande policy inte gällde för parodi eller satir om en video redigerats bara för att ta bort eller ändra ordningen på orden.

Hur den nya policyn skulle gälla i detta fall har Facebook ännu inte svarat på, rapporterar Reuters. 

Läs också:
Kalifornien förbjuder politiska deepfakes inför val
Kina tar i med hårdhandskarna mot Deepfakes