8 januari är Advanias egen finska nationaldag. För ett år sedan, exakt på dagen, så kompletterade det svenskisländska it-bolaget sin nordiska satsning genom att kliva in i Finland via förvärvet av Vintor, med ett 20-tal anställda.

Idag är det klart att Advanias finska verksamhet utökas rejält i och med köpet av Accountor ICT, som beskrivs som ”ett väletablerat it-bolag inom Accountor Group som erbjuder omfattande it-plattformar, mjukvaru- och supporttjänster samt outsourcing”. Det nya tillskottet gör att Advania nu har 80 medarbetare i Finland.

– För exakt ett år sedan tog Advania sina första steg i Finland, genom förvärvet av Vintor. Bolaget blev snabbt en del av Advania och vi är stolta över de framsteg som vårt team har åstadkommit. Förra årets utveckling var fantastisk. Genom att förvärva Accountor ICT utökar vi vårt tjänsteutbud signifikant i Finland och blir en än mer nära partner till befintliga och nya kunder, säger Advania Groups vd Mikael Noaksson.

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration!

Det har varit en intensiv start på året för Advania. Så sent som igår agerade bolaget också på förvärvsmarknaden, men då sålde man istället av en del av sin norska verksamhet till danska affärssystemkonsulten Columbus.

Men avknoppandet i väst blir nu alltså ett påknoppande i öst. Accountour ICT, som fram tills nu varit en del av den finska koncernen Accountor, var bland annat ett av de första bolagen som fick HP Datacenter Specialist-certifiering, och bolagets service desk hanterar idag cirka 5 000 slutanvändare.

– Behovet av digitalisering är starkt, och växer snabbt. Med våra nya kollegor ombord har vi en setup med drivna, kompetenta individer i världsklass. Tillsammans kommer vi att leverera komplexa, innovativa projekt och introducera den senaste tekniken på den finska marknaden. Vi är redo att addera ytterligare värde till befintliga och nya kunder, säger Sami Grönberg, som är vd för Advania Finland.

– Vi är övertygade om att försäljningen möjliggör att Accountor ICT:s affär kan utvecklas vidare och bättre möta kundernas framtida behov. Vi har varit enormt nöjda med vårt teams enastående insats och tackar alla som har delat med sig av sin kompetens, säger Accountors vd Niklas Sonkin om försäljningen av ICT-verksamheten.

Läs också: Jöklar vilken satsning – här bygger Advania sitt första datacenter utanför Island