Vita huset har i veckan presenterat tio principer för hur artificiell intelligens bör regleras. Och svaret är – så lite som möjligt.

I det utkast som publicerats på nätet står bland annat att ”federala myndigheter måste undvika reglerande eller icke-reglerande åtgärder som i onödan hindrar AI-innovation och tillväxt”.

USA:s cto Michael Kratsios pekar i en gästkrönika i Bloomberg Opinion på hur AI kan användas för att utveckla en övervakningsstat ”där man övervakar och fängslar dissidenter, aktivister och minoriteter, som Pekings behandling av de muslimska uigurerna”.

I stället anser han att det bästa är att USA och dess allierade fortsätter vara de viktigaste naven för AI-innovation och han uppmanar också Europa att införa liknande principer som de som USA nu föreslår.

AI-principerna ligger nu uppe under 90 dagar för ett offentligt samråd och efter det har de amerikanska myndigheterna ytterligare 180 dagar på sig att ta fram planer för hur principerna ska implementeras, skriver Zdnet.

EU lade i april fram ett antal riktlinjer för hur AI ska utvecklas där man bland annat trycker på att AI ska användas för att möjliggöra rättvisa samhällen, att algoritmerna ska vara säkra, att spårbarhet ska säkerställas och att det bör införas mekanismer för att garantera ansvar för AI-system och deras resultat.

Läs också: 
New York utser algoritm-chef – ska säkerställa rättvis AI
Därför tänker San Francisco förbjuda ansiktsigenkänning