2018 åkte Google på hisnande 4,3 miljarder i böter efter att EU kommit fram till att företaget missbrukat sin dominerande ställning genom att knyta Androidmobiler till sin egen sökmotor.

Och nu har Google öppnat för fler sökmotorer som valts ut efter ett auktionsförfarande, skriver BBC News.

Från och med i mars kommer nya Androidanvändare att få ett val mellan fyra olika sökmotorer – varav Google alltid är en – att köra som default. Vilka sökmotorer det blir är olika i olika EU-länder och avgörs av vilka sökmotorer som betalar mest varje gång en kund väljer dem från listan.

Dessutom ska processen göras om varje kvartal så då kan alternativen komma att ändras.

I första omgången har DuckDuckGo blivit det alternativ som erbjuds mest och finns med i alla EU-länder.

Men Googles agerande har fått kritik från flera aktörer, bland annat sökmotorn Ecosia som bojkottat auktionen.

– Internetanvändare förtjänar att fritt få välja vilken sökmotor de använder och Googles svar med den här auktionen är en kränkning av vår rätt till ett fritt, öppet och federerat internet, säger vd:n Christian Kroll och tillägger:

– Varför ska Google välja och vraka vem som får defaultstatus på Android?

Och även DuckDuckGo anser att det är okej med en meny där kunderna kan välja sökmotor om den utformas rätt är företaget kritiskt till Googles förfarande, rapporterar CNBC.

– Vi tror fortfarande att en pay-to-play-auktion med endast fyra platser inte är rätt eftersom det innebär att konsumenterna inte kommer att få alla de val de förtjänar och Google tjänar pengar på bekostnad av konkurrensen, säger en talesperson.

Läs också:
Google uppmanar användare att överväga andra sökmotorer
23 konkurrenter vill få EU att utreda Googles jobbsök