Den här tjänsten har väckt uppmärksamhet sedan den presenterades – då den riktar sig mot organisationer som vill ha kvar de egna datahallarna men samtidigt kunna dra nytta av de funktioner som finns i de stora molntjänsterna.

Tanken bakom den är att göra det enklare för företag att lagra sina data lokalt, och totalt i världen finns den tillgänglig i 17 regioner. Med VMwares mjukvarudefinierade datacenter ska organisationer kunna köra produktionsapplikationer i VMwares vSphere-baserade privata, offentliga och hybrida molnmiljöer, med optimerad tillgång till AWS tjänster.

Skapats tillsammans med AWS

VMwares Nordenchef Per Gustafsson säger att det rör sig om en on-demand-tjänst som skapats av VMware tillsammans med AWS – och som ska ge it-avdelningar ”möjlighet att sömlöst utöka, migrera och hantera sina molnbaserade resurser med hjälp av bekanta VMware-verktyg”.

– Genom att leverera infrastruktur och operationer som matchar datacenterbaserade motsvarigheter, adderar den här tjänsten en flexibilitet som ger nordiska verksamheter möjlighet att använda ett hybridmoln och samtidigt lagra sina data i Sverige. Detta är extra intressant för den svenska offentliga sektorn, som nu kan anta VMware Cloud on AWS inom ramarna för svensk lagstiftning.

Kan använda samma exemplar av ett program

Vmware har nyligen lagt till funktioner som migrering av moln och Kubernetes-kapacitet för stora företag samt multitens-kapacitet för leverantörer av managerade tjänster. Multitenans innebär att användare samtidigt, men oberoende av varandra, kan använda samma exemplar av ett program.

Guido Bartels, som är Nordenchef för AWS, säger i en kommentar att etableringen av VMware Cloud on AWS i Stockholmsregionen ger organisationer ”möjlighet att köra sina mest kritiska arbetsflöden i Sverige, samtidigt som man kan dra nytta av flexibiliteten, skalbarheten och den ökade säkerheten från AWS-molnet”.

Tjänsten finns tillgänglig i Sverige sedan den 10 januari i år.

Läs mer:
AWS toppchef: ”Det här kommer att förändra hur människor gör affärer”
Nu finns AWS satellitdata tillgängliga också i Sverige