Under helåret 2019 såldes 261 miljoner pc i världen, vilket alltså är en uppgång med 0,6 procent jämfört med 2018, enligt analysföretaget Gartner.

– Pc-marknaden hade tillväxt för första gången sedan 2011, drivet av en stark efterfrågan från företagen på Windows 10-uppgraderingar, särskilt i USA, Europa och Japan, säger Mikako Kitagawa, analytiker på Gartner.

– Vi tror att den här tillväxten fortsätter under det här året även efter att Windows 7-supporten slopas den här månaden – då många verksamheter på tillväxtmarknader som Kina, Eurasia-regionen och Asien ännu inte har uppgraderat.

Som Computer Sweden skrev i går ligger Sverige långt framme i migreringarna, och de senaste månaderna har de stora systemintegratörerna inte märkt av någon effekt av Windows 7-flykten på pc-försäljningen.

Gartner uppger vidare att I motsats till konsumentmarknaden, där efterfrågan på pc är svag, så har företagsmarknaden faktiskt haft tillväxt fem av de sju senaste kvartalen.

Lenovo är största leverantör med 24,8 procent av världsmarknaden, följt av HP med 22,8 procent och Dell med 17,2 procent.

Apple är fjärde största leverantör med 7,5 procent av marknaden.

Läs mer: Flykten från Windows 7 – så ser det ut i Sverige