En bloggpost från Linkedin förra veckan listar de mest mest eftertraktade kompetenserna detta år. Bloggposten listar både så kallade hårda- och mjuka kompetenser. Bland de hårda kompetenserna, typiskt mätbara kunskaper som programmeringsspråk, toppar blockkedjor som den mest eftertraktade kompetensen i USA, Storbritannien, Australien, Frankrike och Tyskland. Blockkedjor är därmed större än både AI, molnarkitekturer och UX-design, rapporterar The Next Web.

”Blockkedjor har kommit ut från den skuggiga världen av kryptovalutor som en affärslösning som letar efter tillämpningar, vilket betyder att du inte behöver arbeta inom fintech för att rekrytera kompetenser som har en bakgrund och expertis om hur man använder blockkedjor” skriver Linkedin i sin bloggpost, och menar att rekryterare bör bekanta sig med hur blockkedjor fungerar och vilka fördelar de för med sig.

Blivit en del av affärsmodellen

Linkedin skriver vidare att ”företag tycks säga att potentialen med blockkedjor är värd risken. Blockkedjor har kommit att bli en del av affärsmodellen för storföretag som IBM, Oracle, JPMorgan Chase, Microsoft, Amazon och American Express, för att nämna några få”.

Specifikt för utvecklare skriver Linkedin att de bör lära sig programmeringsspråket Solidity som är standardspråket för att utveckla applikationer, tjänster och så kallade smarta kontrakt på blockkedjan Ethereum. Solidity ligger nära Javascript till sin syntax, och borde inte vara en stort steg för dem som redan kan Javascript. Ett annat språk som generellt används flitigt inom blockkedje-världen är C++.

Tekniken föddes med bitcoin

Blockkedjor är av naturliga skäl starkt förknippade med kryptovalutor eftersom den första fullt fungerande kryptovalutan bitcoin använder blockkedjan som sin underliggande teknik och infrastruktur. Blockkedjan som teknik föddes med bitcoin. Det gäller även för alla andra kryptovalutor. Men det har visat sig att just den underliggande tekniken är betydligt mer intressant än dessa valutor i sig.

Man bör med andra ord inte stirra sig blind på kryptovalutor, som är en (1) typ av tillämpning eller applikation på blockkedjor, utan fokusera på den tekniska lösningen i blockkedjor. Exempel på tillämpningar utöver kryptovalutor är decentraliserade applikationer och kedjor av tillit och spårbarhet.

Läs också:
EU satsar en miljard på blockkedjeprojekt
GDPR och blockkedja – funkar det? Kryptovärlden i juridisk gråzon