Färöarna är visserligen ingen folkrik nation, där bor knappt 50 000 människor, men det är förmodligen första gången i världshistorien som staten delar ut digitala säkerhetsnycklar till en hel befolkning, eller i vart fall alla över 15 år.

Färöarna har sedan 2015 utvecklat en nationell digital infrastruktur, ett projekt som kommer att slutföras detta år. Projektet som leds av det färöiska finansdepartementet heter Talgildu Føroyar och digital identitet är en av de fyra hörnstenarna i den nya digitala infrastrukturen och kommer att lanseras som både som mobilapp och för webben.

Yubico, företaget bakom säkerhetsnycklarna Yubikey, har tillsammans med Nexus Smart ID, som levererar en digital identifieringslösning för Färöarna, utvecklat en lösning för Färöarnas nationella elektroniska id-system. Det nationella digitaliseringsprogram börjar implementeras i år och kommer att följa Eidas-reglerna för elektronisk identifiering, enligt ett pressmeddelande från Yubico.

– En anledning till att vi valde Yubicos säkerhetsnyckel Yubikey är att det fungerar på nästan alla plattformar och används av flera stora internetaktörer, inklusive webbläsare. Vi ser vi det som en extra förmån för våra invånare att vi kan erbjuda elektronisk identifiering som samtidigt skyddar dem online på ett enkelt och säkert sätt, säger Janus Læarsson, ansvarig it-arkitekt på Talgildu Føroya, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är otroligt glada över att vara en del av lösningen för Färöarnas nya infrastrukturprogram. Med tanke på att Eidas är på väg att bli en ledande standard för elektronisk identifiering ser vi stor tillväxtpotential för den här typen av lösningar i Europa, säger Fredrik Krantz, europeisk försäljningschef på Yubico.

Läs också:
Cisco ersätter smarta kort med personalens privata säkerhetsnycklar
Säker inloggning i molnet utan lösenord – vi testar säkerhetsnyckel till Office 365