Om temperaturökningen i världen fortsätter i oförminskad takt kommer effekterna att bli förödande sa Microsofts vd Satya Nadella vid en presskonferens på torsdagen.

– Vi måste börja kompensera de skadliga effekterna av klimatförändringar.

Och Microsofts sätt att bidra till detta är att skapa en fond – Climate Innovation Fund – som de närmaste fyra åren ska investera en miljard dollar, runt 9,5 miljarder kronor, på att skynda på utvecklingen av teknik som tar bort koldioxid, rapporterar Reuters.

Microsoft sätter målet att de 2030 ska släppa ut mindre koldioxid än vad de rensar bort. 2050 ska företaget ha fått bort mer koldioxid ur atmosfären än vad det producerat sedan 1975 – det inkluderar både direkta utsläpp från exempelvis företagets fordon och indirekta utsläpp från elanvändning. För att lyckas med det krävs just teknik som kan fånga in koldioxid.

Det finns dock fortfarande många frågetecken kring koldioxidfångarteknik som i dag är mycket dyr.

Den interna gruppen Microsoft Workers 4 Good är positiva till den nya klimatplanen men framhåller samtidigt att ”målet är omöjligt att kombinera med avtal som har som mål att öka oljeutvinning, en process som vi vet inte är hållbar”.

I ett blogginlägg där företaget beskriver sin nya ambition skriver de att de ser det som avgörande att göra det möjligt för energiföretag att ställa om och att de ”har en förpliktelse att arbeta med alla kunder, även de som finns i olje- och gasbranschen, och hjälpa dem med att möta dagens affärskrav och samtidigt innovera tillsammans för att nå en framtid med noll koldioxidutsläpp”.

Läs också:
Så kan digitaliseringen hjälpa klimatet – eller förstöra det
E-handelns miljöbovar – fria returer och onödigt stora förpackningar