Idag meddelar Addnode-bolaget Symetri att man köper brittiska Excitech, ett bolag som omsatte drygt 620 miljoner kronor undre det senaste året. Avtalet tecknades igår och Excitech blir nu en del del av Addnode Groups Design Management Division. Prislappen för Symetri landar på cirka 22 miljoner pund, vilket är drygt 270 miljoner kronor.

Det brittiska bolaget har 150 anställda och är det största bolaget på den brittiska marknaden med statusen Autodesk Platinum Partner och levererar CAD, BIM, PDM-programvara samt utbildning och konsulttjänster för arkitektur-, verkstads- och byggsektorn, vilket brukar förkortas AEC. Tillsammans kommer den gemensamma verksamheten ge Symetri en marknadsledande position i såväl Norden som Storbritannien med mer än 400 anställda och mer än 10 000 kunder.

– Excitech har varit riktmärket för platinumpartners i Storbritannien under många år och har över 3 500 kunder med mer än 50 000 användare av design- och tekniklösningar. De är respekterade experter och har omfattande expertis inom brittiska AEC-sektorer och kommer att ge exceptionella BIM-färdigheter och innovativ ip till vår totala kundbas. Vi är glada över det extra värde som våra kombinerade team kommer att ge kunderna framöver, säger Rolf Kjærnsli, divisionschef på Addnode Design Management.

Och det brittiska bolaget är det andra köpet på bara en vecka. Det första var norska Unizite, som utvecklat ett molnbaserat mobilfältverktyg som säkerställer att 3D-modeller, ritningar, dokument och BIM är tillgängliga för alla på byggplatsen. Den gången var det en annan del av Addnode, nämligen Tribia, som tidigare hette Symetri Collaboration, som agerade. Unizite består av tio personer och blir nu också en del av Addnode Design Management.

– Hörnstenarna i vår BIM Collaboration-lösning är Interaxo och Bimeye, men förvärvet av Unizite säkerställer att vi både kan presentera och fånga in digital information på byggplatsen via mobila fältverktyg. Detta gör det möjligt för våra kunder att minska kostnaderna och öka kvaliteten på både byggprojektet och den digitala informationen som ska levereras till förvaltningsfasen, säger Tribias vd Steinar Svinø.

Läs också: Addnode vässar i vården – köper mjukvarupartner