Enligt ett tidigare EU-direktiv ges medlemsländerna möjlighet att tvinga sociala medier och andra tjänster på nätet att lagra och lämna ut information om användarnas kommunikation.

Själva innehållet kommer Säpo med flera myndigheter inte att kunna dekryptera, men uppgifter om vilka användare som kommunicerar, från vilka platser och vid vilka tider är data som tjänsterna kan spara. I det pågående arbetet med en ny svensk trafikdatalag vill dock regeringen vill undanta kommunikationstjänster som Whatsapp, Messenger och Snapchat, och fokuserar enbart på att internetoperatörerna ska tvingas lagra och lämna ut trafikdata.

Säpochefen Klas Friberg vill nu att regeringen inte ska göra detta undantag, och ge svenska polismyndigheter rätt att begära ut kommunikationsdata från exempelvis Facebook. Det skriver han på DN Debatt i dag.

– Om de fattar beslut utifrån nuvarande förslag så avstår regeringen från att använda sig av den här möjligheten, säger Säpochefen till TT, skriver SVT.

Sverige ligger efter med lagstiftningen

Friberg menar att lagstiftningen i Sverige ligger efter dels brottsutveckling, dels övriga EU-länder, och pekar på tre lagar som många EU-länder infört, men där Sverige hittills avstått eller där lagar dröjer.

Många EU-medlemmar har sedan länge gett polisen möjlighet att avläsa data från mobiler och krypterade kommunikationsappar, en möjlighet som den svenska Polisen får först i år. Sverige har heller inte kriminaliserat samröre eller delaktighet i terrororganisationer, eller infört lagar som tvingar alla att registrera- och identifiera sig vid köp av kontantkort för mobil kommunikation. Regeringen har dock tillsatt en utredning om kontantkorten.

Klas Friberg är bekymrad och ser allvarligt på de rättsvårdande myndigheternas möjligheter att bekämpa brottsligheten med moderna verktyg.

– Jag bedömer den under min karriär som polis och säkerhetspolis som en av de absolut viktigaste frågorna vi har för att kunna förbättra vår förmåga att bekämpa brott, säger Säpochefen, och påpekar att allt mer trafik går genom sociala appar.

Läs också:
Polisens cert vilar aldrig – ”Vi ska bli bättre än FRA”
Regeringen: Polisen ska få hacka mobiler och placera ut trojaner