Många svenskar skulle nappa på fyradagarsvecka. I en enkät som Citrix gjorde i höstas svarade 88 procent att om deras arbetsgivare erbjöd dem fyradagarsvecka så skulle de ta erbjudandet. 77 procent av dem ville dock ha kvar sin lön.

Och även om det inte direkt dräller av exempel på företag som går över till fyradagarsvecka så verkar konceptet ändå hålla på att trycka sig in i den allmänna debatten inte minst sedan den socialdemokratiska finska statsministern Sanna Marin nyligen lyft fram sitt partis förslag om att införa fyradagarsvecka.

– En fyra dagars arbetsvecka, en sex timmars arbetsdag. Varför kunde det inte vara nästa steg? Är åtta timmar verkligen den ultimata sanningen? Jag tror att människor förtjänar att ägna mer tid med sina familjer, nära och kära, hobbyer och andra aspekter av livet till exempel kultur. Detta kan vara nästa steg för oss i arbetslivet, sa hon i höstas.

Minskar inte den totala arbetstiden

Ett företag som nu ska testa konceptet i tre månader är digitalbyrån Topvisible i Malmö där de anställda som vill ska kunna välja att vara lediga på måndagen eller fredagen. Däremot minskar man inte själva arbetstiden utan lägger ut de 40 timmarna på fyra dagar i stället.

”Genom att få vila från arbetet tre dagar i sträck tror vi att det ger möjligheter till återhämtning på ett annat sätt än den vanliga femdagarsveckan”, skriver byrån i ett pressmeddelande.

På Microsoft i Japan har man också testat fyradagarsvecka i augusti förra året. Där fick dock de anställda lediga fredagar med full lön. Och utfallet blev positivt enligt företaget. Bland annat ökade de anställdas produktivitet – definierat som försäljning per medarbetare – med nästan 40 procent jämfört med samma period året före. Dessutom minskade elräkningarna med 23 procent eftersom kontoren var stängda en dag.

Läs också:
Här är facket som rekryterar med AI-robot
Söker du cio-jobb? Här är sju frågor för att avgöra om du vill ha det