Dataset Search har under en period funnits ute som beta. I en bloggpost på Googles webbplats vänder sig Natasha Noy vid Google Research både till användare som är intresserade av att botanisera bland i olika datamängder men också till personer eller organisationer som själva har en datauppsättning på sin webbplats och som de vill göra tillgängliga genom den här söktjänsten (något som kan göras genom den öppna standarden schema.org).

Det nya verktyget söker i myndighetsdatabaser, offentliga källor, digitala bibliotek och privata sajter där det finns öppna dataset.

Google ger som ett exempel en användare som är intresserad av att åka skidor och som genom den här tjänsten kan finna data över olika skidorters omsättning, snabbaste åken eller hur vanligt det är med skador.

I Dataset Search har Google indexerat nästan 25 miljoner dataset, så att man ska kunna söka efter dessa på ett enda ställa och hitta länkar till var denna data finns.

Den här tjänsten har testats under ett år och släpps nu officiellt.

Vidare uppger Google i bloggposten att de efter den första testperioden lagt till en rad nya funktioner. Till exempel kan man filtrera resultaten utifrån vilken typ av datamängder som det är användaren är ute efter: Om det är tabeller, bilder eller text. Eller om de här datauppsättningarna är tillgängliga gratis från leverantören.

Vidare: Om det handlar om ett specifikt geografiskt område så ska man kunna se det på en karta.

Därtill har Google mobilanpassat tjänsten under den här perioden.

Dataset Search ska också ge en överblick över de öppna myndighetsdata som finns i världen.

Google uppger att det vanligaste dataformatet i tjänsten är tabeller, och vad gäller dessa kan man hitta fler än sex miljoner, men antalet växer hela tiden. Nästa steg för Google är nu att fortsätta utveckla tjänsten.

Den nya söktjänsten finns tillgänglig här. 

Läs mer: Efter kritiken – Google ändrar ikonerna i sökdesignen