Det nya coronaviruset, covid-19, sprids över världen och stänger igen länder och gränser.

I väntan på någon form av botemedel eller vaccin för att se hur det utvecklar sig kan vi alla följa med på den karta som forskare på Johns Hopkinsuniversitetet i Baltimore i USA lade upp på nätet i början av mars.

Utvecklingen i Sverige kan man följa hos Folkhälsomyndigheten som uppdaterar sina siffror varje dag kl 14 och där det också finns en karta över läget i landet. 

Dessutom finns karttjänsten, Coronakartan, som också visar hur sjukdomsfallen i Sverige är fördelade geografiskt. Den bygger på regionernas och Folkhälsomyndighetens rapportering och har utvecklats ideellt av Elin Lütz.

För den som vill få grepp specifikt på hur coronaläget i Europa är så har Världshälsoorganisationen, WHO, tagit fram en karta just för det som uppdateras löpande. Här kan man också få en bild av vilka åldersgrupper som insjuknat exempelvis, även om det fattas mycket data runt det.

WHO har också en egen karta där det går att följa spridningen i världen liknande den som Johns Hopkins lagt ut. 

Följ spridningen av Coronaviruset över tid

Även amerikanska Mapbox har tagit fram en karta där man visualiserar spridningen – och här går det också att få en bild över spridningen över tid genom att klicka på playknappen i något de kallar Time Travel uppe i höger hörn.

På Johns Hopkins-kartan visualiseras varje utbrott med en röd prick vars storlek motsvarar omfattningen och om man klickar på den kan man se mer information för just den regionen. Forskarna använder sig av data från den amerikanska hälsomyndigheten Centers for disease control and prevention, CDC, och från Världshälsoorganisationen, WHO.

I takt med att nya uppgifter kommer in uppdateras kartan med bekräftade sjukdomsfall och dödsfall. Kartan är också tänkt att motverka att falska uppgifter börjar florera och skapa en tydligare bild.

Det här är en uppdaterad version av en artikel som publicerats tidigare.

Läs också:
Apple donerar till grupper som kämpar mot coronaviruset