Det nya coronaviruset som nyligen började spridas mellan människor i Wuhan i Kina har redan hunnit få följdeffekter på resande och leveranser. I veckan meddelades att mobilmässan MWC ställs in och utbrottet ställer också till det för pc-tillverkarna som har en stor del av sin produktion i Kina. 

Världen följer utbredningen noga för att se hur det utvecklar sig och nu kan vi alla följa med på den karta som forskare på Johns Hopkinsuniversitetet i Baltimore i USA lagt upp på nätet.

Följ spridningen över tid med ny funktion

Och nu har även amerikanska Mapbox har tagit fram en karta där man visualiserar spridningen – och här går det också att få en bild över spridningen över tid genom att klicka på playknappen i något de kallar Time Travel uppe i höger hörn.

På Johns Hopkins-kartan visualiseras varje utbrott med en röd prick vars storlek motsvarar omfattningen och om man klickar på den kan man se mer information för just den regionen. Forskarna använder sig av data från den amerikanska hälsomyndigheten Center of disease and prevention och från Världshälsoorganisationen, WHO.

Ställer diagnos på ett nytt sätt

Under onsdagen kunde man exempelvis notera hur siffrorna på smittade plötsligt ökade kraftigt. 14 840 fler smittade och 242 fler döda rapporterades enbart från den hårdast drabbade provinsen i Hubei något som kinesiska myndigheter förklarar med att man nu diagnostiserar på ett annat sätt och inte längre inväntar provsvar utan räknar in de patienter som uppvisar symptom på coronaviruset.

I takt med att nya uppgifter kommer in uppdateras kartan med bekräftade sjukdomsfall och dödsfall. Kartan är också tänkt att motverka att falska uppgifter börjar florera och skapa en tydligare bild, rapporterar Business Insider.

Det här är en uppdaterad version av en artikel som publicerats tidigare.

Läs också:
Apple donerar till grupper som kämpar mot coronaviruset
Pojke eller flicka? Det blev ett malware! Enkelt att hacka sjukvårdsutrustning