De senaste åren har det bedrivits intensiv forskning kring Huntingtons sjukdom, en neurologisk sjukdom som inkluderar depression, nedsatt kognitiv förmåga samt sväljnings- och talsvårigheter. Sjukdomen debuterar i 30–50-årsåldern och leder vanligtvis till döden inom 15 år.

Nu har IBM inlett ett samarbete med CHDI Foundation som ska leda till att sjukdomen kan upptäckas vid ett tidigare stadium och ge de drabbade större möjlighet att förbereda sig på vad som väntar.

Enligt en artikel som publicerats av Nature har forskarna använt ett stort antal magnetröntgenbilder för att skapa en artificiell intelligens som klarar av att både identifiera sjukdomen och hålla koll på hur den utvecklas. I korthet handlar det om att studera signalerna från den vita hjärnsubstansen som bland annat förbinder höger och vänster hjärnhalva med varandra.

Tekniken kan även användas för att hitta lämpliga kandidater för att testa nya behandlingsmetoder, något som förhoppningsvis leder till att ett botemedel kan tas fram på sikt.