Yandex, Rysslands största teknologiföretag som specialiserar sig på internetrelaterade produkter och tjänster, håller på att förändra landets e-handel med Lavk, en ny onlinetjänst där boende i Moskva kan beställa hem mat och livsmedel på bara femton minuter, rapporterar Bloomberg.

Lavka åstadkommer det hela med hjälp av mängder av miniatyrvaruhus på cirka 150 kvadratmeter runt om i staden. Varuhusen innehåller omkring 2000 olika varor och är bara tillgängliga för den armé av cykelbud som levererar varorna. Själva leveransen är kostnadsfri medan priserna för de olika varorna ibland kan vara uppåt 20 procent dyrare.

I en intervju med Bloomberg berättar Yandex Lavka-chef, Maxim Firsov, att de kom fram till sin affärsmodell genom att de kände att snabbköpen själva var för långsamma med att göra hemleveranser, medan leveransbaserade startups istället led av att de inte kunde ha ordentlig tillgång till vad butikerna hade i lager.

Yandex Lavka är en del i en den växande e-handeln för matvaror i Ryssland som också innehåller företag som Utkonos och Perekrestok.ru. Än så länge har Lavka inte gått med vinst men företagets förhoppning är att det ska ändras i samband med att fler kunder vänjer sig vid att köpa mat och livsmedel online.

Vid slutet av 2019 hade Lavka 50 varuhus i Moska. Planen för 2020 är att utöka till totalt 200 för att täcka hela staden samt att ta tjänsten till St. Petersburg.

Läs också: Matbutiken som byggs av it-maskininlärning ska ge bättre leveranser