Nätfiske, användningen av exempelvis falska webbsidor och e-post för att lura folk att lämna ifrån sig lösenord och andra hemliga uppgifter, blir allt vanligare och mer effektivt. Samtidigt tror gemene man att de är betydligt bättre på att undvika att bli lurade än vad de faktiskt är, enligt en ny undersökning av Security.org, rapporterar Zdnet.

Undersökningen visar att bara fem procent av de nära tusen deltagarna kunde identifera alla olika typer av nätfiskebluffar. Detta samtidigt som 96 procent av deltagarna uppgav att de var medvetna om vad nätfiske var och 88 procent sa att de kunde upptäcka det. 

47 procent av deltagarna var också omedvetna om att nätfiske kan ske genom mjukvara, 43 procent trodde att annonser på nätet alltid var säkra och 30 procent kände inte till att nätfiske kan ske via sociala medier.

Undersökningens minst kunniga grupp utgjordes av Baby Boomers, definierat som personer födda mellan 1946 och 1964, medan mer än hälften av alla millennials, personer födda under tidigt 80-tal till tidigt 2000-tal, var försiktiga när det kom till annonser och okänd mjukvara.

Läs också: Microsoft presenterar verktyg mot nätfiske - visar hela kampanjen