Normalt sett tar det runt fem år innan ett nytt läkemedel är redo att testas på människor. Men det läkemedel som nu tagits fram med hjälp av AI har gjort den resan på bara ett år, rapporterar BBC News.

Det handlar om en läkemedelsmolekyl, DSP-1181, som tagits fram med hjälp av algoritmer som sållat fram potentiella föreningar genom att använda sig av en stor databas med olika parametrar.

– AI har tidigare använts för att diagnostisera patienter och för att analysera patientdata och röntgenbilder, men här har AI använts vid själva skapandet av ett nytt läkemedel, säger professor Andrew Hopkins som är vd för den brittiska startupen Exscientia som ligger bakom läkemedlet tillsammans med det japanska läkemedelsföretaget Sumitomo Dainippon Pharma.

Han konstaterar också att även om den molekyl som nu tagits fram är avsedd just för att motverka OCD, tvångssyndrom, så kan algoritmen användas även för att ta fram läkemedel för andra diagnoser och sjukdomar. Just nu arbetar företaget med att få fram läkemedel för cancerbehandling och hjärt- och kärlsjukdom med samma metod.

– I år var det första gången vi såg ett AI-designat läkemedel men i slutet av decenniet kan alla nya läkemedel potentiellt skapas av AI, säger Andrew Hopkins.

Läs också:
Nu är det bråttom – om två år ska läkare kunna se alla våra recept
Digital tvilling kan hjälpa oss förstå våra kroppar – och bli friskare