En ny utredning genomförd av amerikanska myndigheter visar att mjukvaruföretaget Practice Fusion ska ha fått betalt av ett stort, icke namngivet, läkemedelsföretag för att designa mjukvara som skulle få läkare att skriva ut mer smärtstillande opioder, rapporterar Bloomberg.

Mjukvaran som användes för patienters hälsojournaler ska då visat läkare simpla pop-ups som frågade efter patientens smärtnivå. En rullgardinsmeny gav därefter en lista på möjliga behandlingsmetoder, som att referera personen till en specialist eller skriva ut smärtlindrande läkemedel i form av opioider.

Programmet ska ha använts av tiotusentals läkare och mellan 2016 och våren 2019 ska pop-upsen dykt upp omkring 230 miljoner gånger. Detta trots att antalet överdoser relaterade till opioider hade trefaldigats under de senaste 15 åren.

Internt ska anställda på Practice Fusion uppskattat att funktionen kunde ge läkemedelsföretaget omkring 3000 nya patienter. Företaget har nu gått med på att betala 145 miljoner dollar i skadestånd för att avsluta flera olika rättsfall.

Läs också: Apple bryter ny mark - öppnar unik hälsoklinik