En av Elon Musks rymdbolags Spacex mest uppmärksammade satsningar på sistone är Starlink, ett gigantiskt projekt som går ut på att skjuta upp tiotusentals små satelliter som ska ge tillgång till snabbt internet i större delen av världen.

Under torsdagen anordnades ett event för investerare i Miami, Florida och där avslöjades att Spacex har planer på att knoppa av Starlink och därefter börsnotera det nya företaget, något som skulle dra in en hel del kapital till projektet.

Enligt Bloomberg är många investerare beredda att köpa aktier i Starlink, detta då målsättningen är att erbjuda en uppkoppling som är 5–10 gånger snabbare än det som erbjuds i dagsläget.

Hittills har 240 satelliter skickats upp i omloppsbana och planen är att skjuta upp 60 nya varje månad. Om uppskjutningarna går enligt plan kommer de första kunderna att kunna koppla upp sig mot systemet redan i sommar.

I sammanhanget bör nämnas att det även har riktats kritik mot Starlink, detta då spåren efter satelliterna har gjort det svårare för astronomerna att studera stjärnhimlen. Dessutom finns en stark oro över att de ska bidra till att öka mängden skrot i omloppsbana runt jorden.