Coronaviruset blev ett dråpslag mot världens största mobilmässa MWC som var tänkt att av stapeln i slutet av månaden i Barcelona. Efter flera tunga avhopp de senaste dagarna kom så på onsdagskvällen beskedet från arrangören GSMA att mässan ställs in helt och hållet.

”Av hänsyn till den säkra och hälsosamma miljön i Barcelona och värdlandet, har GSMA i dag beslutat att ställa in MWC Barcelona 2020 eftersom den globala oron för corononavirusets utbrott, resebesvär och andra omständigheter gör det omöjligt för GSMA att anordna eventet", skriver GSMA:s vd John Hoffman i ett uttalande.

I fredags meddelade svenska Ericsson – en av mässans riktigt stora utställare – att man inte deltar i år av hänsyn till sina anställda och kunders hälsa och säkerhet.

I tisdags kom beskedet att Sony lämnar återbud och senare stod det klart att även Intel, NTT Docomo, Vivo och Mediatek står över, rapporterar The Register.  

På onsdagen blev det Nokias tur, rapporterar Techcrunch.Nokia tillhör också de företag som normalt är mycket synliga på mässan och som grund för sitt beslut hänvisar de precis som Ericsson till sina medarbetares och kunders hälsa och säkerhet. 

LG, ZTE och Nvidia har också dragit sig ur och på söndagen kom samma besked från AWS som planerat att bland annat ha en heldagskonferens under mässans första dag.

MWC är inte den enda mässa som drabbats hårt av virusutbrottet – ett 30-tal stora mässor och branschkonferenser både i Kina och i andra länder har skjutits upp av oro för smittspridning.

Läs också:
Coronaviruset skapar osäkerhet inför MWC-mässan – LG hoppar av
Nvidia hoppar också av MWC på grund av coronoviruset
Nu kan Coronavirusets spridning följas på nätet